Winactie: Horseware HorsePal dekensensor

Hallo, Eva hier! Het is tijd voor een nieuwe winactie in samenwerking met DocHorse en deze keer mocht ik de Horseware HorsePal dekensensor t.w.v. €49,95 op Bally uitproberen.

De HorsePal sensor meet de temperatuur en vochtigheid onder de deken van je paard. Zo kan je makkelijk zien of jouw paard het warm of koud heeft of misschien wel staat te zweten onder de deken.

Met de app (alleen beschikbaar voor iPhone!) link je de HorsePal aan je paard, waarna de sensor elk kwartier de temperatuur en vochtigheid meet. Deze worden in de Cloud opgeslagen en 3 dagen lang bewaard.

Ik heb de HorsePal getest en in eerste instantie was ik niet zo heel positief over hoe ik de app en sensor aan de praat moest krijgen.

Maar toen hij het eenmaal deed, kwamen we erachter dat Bally niet de juiste deken om had!

Laat ik eerst even beginnen met het stuk wat bij mij tot frustratie leidde:

Het aansluiten van de HorsePal

Het opzetten van de HorsePal was minder makkelijk dan ik dacht. Bij de sensor zat geen duidelijk instructieboekje, alleen een link naar de instructies op de website zelf.

Als je de batterij erin hebt gedaan, dan kan je de sensor aanzetten door het knopje 3 sec. ingedrukt te houden en uitzetten door deze 10 sec. in te drukken.

Om data over je paard te kunnen ontvangen, moet je eerst de HorsePal app downloaden. Het aanmaken van een account is niet heel moeilijk.

Vervolgens kan je de HorsePal linken door deze aan te zetten en op je telefoon Bluetooth in te schakelen.

Bij mij ging het linken van de sensor zelf wel makkelijk, maar verbinding behouden bleek wat lastiger te zijn. Dit had te maken met dat ik de batterij niet uit en weer in de HorsePal had gedaan, wat moet gebeuren zodra de HorsePal gelinkt is met je telefoon.

Vergeet dit dus niet! Ook is een goede internetverbinding aan te raden.

Zodra de HorsePal aan je telefoon gelinkt is, kan je hem aan een paard toewijzen en de data gaan verzamelen. Dit doe je door op ‘Monitor Horses’ te klikken.

Zorg dat je naast je paard staat terwijl de app de data aan het uitlezen is. De website geeft aan dat je dit tot 30 meter afstand kan doen, maar bij mij was 5 meter al te ver.

Het werkt beter als je in ieder geval dicht bij de HorsePal staat.

De data wordt vervolgens elk kwartier opgeslagen in de Cloud, wat je ten alle tijden kan ophalen. Klik dan in het menu op Synch to Cloud.

De volgende stap was om de HorsePal aan deken te bevestigen

Het was me in eerste instantie compleet onduidelijk hoe je precies de HorsePal moet bevestigen, maar na onderzoek op de website blijken er drie verschillende manieren te zijn:

  • Met het bijgeleverde touwtje vastknopen aan de ringen van je deken (waar je een liner aan kan bevestigen)
  • Met de bijgeleverde sleutelring vastmaken aan de binnenkant van je deken
  • Met de bijgeleverde stickers vastplakken aan de binnenkant van je deken

De HorsePal moet ongeveer tussen de schouder en de schoft komen te liggen.

De eerste optie is het makkelijkst. Zorg dat het touwtje lang genoeg is, zodat de HorsePal een handbreedte van de schoft en schouder komt te liggen. Bij mij bleef de sensor makkelijk op de goede plek liggen.

Met de sleutelring kan je de HorsePal ook makkelijk vastmaken, maar dan moet je wel een gaatje in de voering van je deken maken.

Om de stickers te kunnen gebruiken, moet je eerst je deken ontharen en wassen. Dit vond ik veel gedoe (zeker bij de dekens van Conny…), plus dat je de sensor niet makkelijk van deken kan wisselen.

De HorsePal is waterdicht, maar je krijgt ook een extra zakje bijgeleverd waar je de HorsePal in kan doen. De sensor blijft ook heel als je paard bijvoorbeeld gaat rollen en de batterij gaan 1-2 jaar mee.

Bekijk hier hoe je de HorsePal moet bevestigen:

Gebruik HorsePal

Als je de actuele temperatuur en vochtigheid wilt weten, klik je in het menu op ‘Sensors’. Deze laat vervolgens de temperatuur en vochtigheid van je paard zien op dat moment.

Voor het overzicht van de data over meerdere dagen, kan je bij ‘My Horses’ kijken. Daar staat een overzicht, waar je precies ziet op welke dagen en tijden je paard het bijvoorbeeld kouder heeft gehad.

Maar zelf vond ik het veel makkelijker om alles te bekijken op de website van HorsePal zelf. Als je daar inlogt, krijg je meteen een duidelijke grafiek te zien met de temperaturen.

Je kan de grafiek van dezelfde dag bekijken, de dag daarvoor of een overzicht van de hele week.

Zorg er wel voor dat je via de app de data hebt gesynchroniseerd met de Cloud, anders zie je geen actuele data.

Bij instellingen kan je precies zien wat de gewenste temperatuur en luchtvochtigheid zijn waarbinnen je paard zou moeten zitten. Zit hij eronder of erboven, krijg je een melding bij het monitoren.

Je kan in de app niet alleen de temperatuur en vochtigheid meten, maar ook data over je stal en paard(en) bijhouden.

Zo kan je de dierenarts en hoefsmid toevoegen, trainers aan paarden linken, aangeven of je paard geschoren is en welke dikte deken hij op heeft, contactgegevens van eigenaren noteren, etc.

Ook geeft de app je een dekenadvies: als je ‘My Horses’ en dan je paard klikt, zie je daar ‘Rug Advisor’. Dit is een weerbericht in jouw regio en op basis daarvan adviseert de app bijvoorbeeld een lichte of medium zware deken.

Maar nu wilden wij graag weten of Bally de juiste deken om had.

Bally had een 200 grams staldeken op van Rambo, maar die was al wel een paar keer gewassen. De voering was dus dunner geworden en daarmee ook minder warm.

De temperatuur buiten varieerde van -1 tot ongeveer 5 graden.

Bally staat zelf in een ongeïsoleerde stal.

Te koud of niet? Of misschien zelfs nog te warm?

De bovenstaande grafiek laat de temperatuur onder de deken zien bij Bally.

De onderste meting, 27,2 graden, is met de 200 grams deken.

Je ziet dat deze meting blauw gekleurd is en dat betekent dat het onder de deken iets te koud is.

De comfortabele temperatuur onder deken hoort namelijk tussen de 28 en 32 graden te liggen.

Daarna zie je de temperatuur naar 24 graden gaan. Dit komt omdat ik toen de sensor uit de deken heb gehaald en hem in een andere deken heb gedaan.

De sensor heb ik in de nieuwe 400 grams stal- en molendeken van Nibago gedaan.

Misschien zou je verwachten dat een 400 grams deken veel te warm zou zijn?

In de grafiek kun je zien dat de temperatuur richting de 31 graden gaat, wat dus nog binnen de comfortzone ligt!

De grafiek met de temperatuur en vochtigheid.

Wat ook interessant om te zien was, was dat de ik door de verschillen in temperatuur en vochtigheid Bally’s gedrag beter in de gaten houden. Zo was er vaak een piek in de vochtigheid te zien tussen 10:00 ’s ochtends en 13:00 ’s middags.

Momenteel staat Bally op stalrust en zijn alle paarden rond die tijden buiten, dus waarschijnlijk is hij vochtiger onder zijn deken omdat hij dan drukker is. Ook in de temperatuur zie je dezelfde piek rond die tijden.

Natuurlijk stijgt ook de temperatuur doordat het dan buiten warmer wordt, maar om 13.00 uur worden de paarden momenteel weer binnen gezet en zie je dat ook terug in de grafiek.

Conclusie HorsePal

De HorsePal instellen is niet heel intuïtief en er is geen duidelijke handleiding voor eventuele problemen waar je tegenaan loopt. Maar als hij eenmaal werkt, is het een heel handige tool om te gebruiken!

Omdat de HorsePal elk kwartier de temperatuur doorgeeft, krijg je een heel duidelijk beeld in de grafiek die de temperatuur laat zien. Ook zie je meteen resultaat op het moment dat je van deken wisselt, wat erg fijn is.

Door het meten van de vochtigheid kan je goed in de gaten houden of je paard zweet, maar kan je ook een patroon ontdekken in het gedrag van je paard. Zo laat een piek duidelijk zien dat Bally veel actiever is, bijvoorbeeld als de andere paarden buiten staan.

Wanneer je wat handiger met de HorsePal bent geworden, is het gebruik ook makkelijk. Elke avond, als Conny de stal gaat mesten, linkt ze de app met de HorsePal en daarna synchroniseert ze deze met de Cloud.

Als ze vervolgens achter de computer zit, kan ze makkelijk zien of Bally het warm of koud heeft. Dit kan je ook in de app zien, maar ik vond deze minder duidelijk dan de website.

Zonder de HorsePal had Bally nog zijn vorige deken op gehad en het ook nog steeds koud gehad, dus wat mij betreft is de HorsePal een aanrader!

En het leuke nieuws is, is dat we van DocHorse 2 sensoren mogen weggeven via Instagram én 2 sensoren via de Community!

Hoe kun je meedoen aan deze winactie?

Laat een reactie achter op het nieuwe forum van de DressagePro Community. Daar vind je een topic met deze winactie.

Heb je nog geen (gratis) account op DressagePro? Meld je dan hier aan en krijg direct toegang. Je krijgt dan ook gelijk toegang tot de gratis 7-daagse training. *Aanmelden niet meer mogelijk*

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] je de HorsePal Dekensensor nog? Daarmee heb ik ook gemeten dat de vochtigheid in de deken laag blijft, ondanks de beweging. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.