werken in de paarden masterclass dressagepro

Werken in de paarden: droombaan of illusie?

Droom jij stiekem van werken in de paarden?

Dat je ‘iets’ met de paardensport kunt doen en daar dan ook nog je brood mee kunt verdienen?

Dat je ’s ochtends begroet wordt door het gehinnik van je paard (ook al associeert hij jou met de voerton) in plaats van die collega op kantoor die zich afvraagt hoe ze vandaag in vredesnaam door de dag gaat komen?

Maar… in de paardensport is het hard werken en je verdient er niets mee.

Bovendien bouw je niets op voor later.

Toch?

Dat was de overtuiging die ik van jongs af aan al heb meegekregen.

Ik ging daarom na mijn VWO een goede opleiding volgen, want dat hoorde zo.

Maar terwijl studiegenoten naar carrièredagen gingen, bleef ik fantaseren over het hebben van een eigen onderneming in de paardensector.

Ik wilde namelijk wel iets doen waar mijn hart sneller van ging kloppen en dat deed het van de paardensport.

Klein probleempje: als ruiter was ik niet goed genoeg en ik had geen grote zak geld om een stal te kunnen beginnen.

luxe stal werken in de paarden

Helaas behoorde dit (nog!) niet tot de mogelijkheden..

Na mijn studie ben ik dus niet in de paarden aan de slag gegaan.

Wel heb ik een iets ander pad gekozen dan dat gebruikelijk was en ben als zelfstandige als projectbegeleider aan de slag gegaan.

Maar ondanks dat ik daarmee het gevoel had dat ik zinnig werk deed, veel vrijheid had en goed verdiende, gaf het mij toch niet genoeg voldoening.

De paardensector bleef door mijn hoofd malen.

Zo erg zelfs dat ik er regelmatig gefrustreerd door raakte, wakker door heb gelegen en (stiekem) wat tranen heb gelaten.

En dat allemaal doordat ik niet datgene deed wat ik wilde doen.

Die onrust werd afgewisseld met schaamtegevoelens dat ik dacht dat ik misschien wel verwend was of misschien wel lui?

Ik wilde ‘leuker werk’ doen. Maarja, werk doen wat je leuk vindt.

Bestaat dat eigenlijk wel?

werken in de paarden tristan tucker

Filmen met Tristan Tucker; niet bepaald vervelend werk ?

Natuurlijk kennen we de verhalen van burn-outs, mensen die continue stress hebben en met lood in hun schoenen naar hun werk gaan.

Volgens Willem van Rhenen, die onderzoek heeft gedaan naar stressbestendigheid onder werknemers, is dat voor ongeveer 10 procent van de werknemers het geval.

Hij noemt hen de gestampte muisjes.

In die groep wil je absoluut niet zitten.

Maar tegelijkertijd is het niet de groep waar je je écht zorgen over hoeft te maken.

Als je een burn-out hebt meegemaakt, gooi je daarna vaak wel het roer om.

Zoiets wil je namelijk niet nog een keer meemaken.

Daarentegen heb je volgens van Rhenen ook de mensen die wél plezier beleven aan hun werk en daar energie van krijgen.

Deze groep, de gekleurde muisjes, bestaat uit ongeveer 12 procent.

Maar dan zit daar tussenin een hele grote groep (78%) die niet tevreden is: de grijze muisjes.

De situatie is niet dusdanig slecht dat ze een burn-out krijgen of veranderingen doorvoeren, maar ze zijn ook niet heel tevreden.

Misschien behoor jij wel tot deze groep. Statistisch gezien is die kans in ieder geval het grootst.

Het probleem is dat als je je omringt met veel ‘grijze muizen,’ de motivatie, bevlogenheid en passie op de werkvloer vaak ver te zoeken is.

Het ergste is ook nog, je gaat het normaal vinden dat het allemaal niet zo leuk is.

Immers, al je collega’s vinden het werk niet leuk. Niemand vindt zijn werk echt leuk! Werk is nu eenmaal niet leuk!

Als je een burn-out hebt meegemaakt, gooi je daarna vaak wel het roer om

Mijn ontevreden en onrustige gevoel hield aan en ik ging op zoek naar manieren om invulling te geven aan mijn passie voor de paardensport.

Uiteindelijk ben ik langzamerhand de paardenbranche ingerold middels het opzetten van hippische websites, wat uiteindelijk leidde tot TRTmethod en DressagePro (voorheen Paard&Lifestyle).

Ik wist van tevoren helemaal niets van websites af of hoe ik die moest bouwen, maar als je iets maar graag genoeg wilt, dan kom je een heel eind.

Het begint in ieder geval allemaal met het maken van een keuze.

De keuze om gehoor te geven aan je passie voor paarden.

Veel mensen durven dat niet en bij hen blijft het bij dromen.

Vaak wordt er beredeneerd dat ze hun baan niet kunnen opzeggen en in de paarden aan de slag kunnen gaan, want ze hebben een heel gezin te onderhouden en hebben hoge lasten.

Gelukkig hoeft het vaak helemaal niet zo drastisch als het opzeggen van je baan en kun je door het maken van kleine aanpassingen al een meer bevredigd gevoel krijgen.

Of in kleine stapjes in de richting komen van jouw einddoel.

Neemt niet weg dat er altijd mensen zullen zijn die wel klagen over hun huidige situatie, maar daar nooit iets aan zullen veranderen.

Het blijft nu eenmaal eng om stappen te zetten en buiten je comfort zone te gaan.

werken in de paarden masterclass

De eerste Masterclass (DressagePro Live) organiseren was ook even buiten de comfortzone gaan.  Foto door Babette van der Wal

Als je in de paarden je geld wilt verdienen, wat niet eenvoudig is, moet je dat heel graag willen en er vertrouwen in hebben dat je het kunt.

Je moet ontzettend gemotiveerd zijn, want anders ga je het simpelweg niet redden.

Ik geloof namelijk wel dat het werken in de paarden geromantiseerd wordt, net zoals dat dat gedaan wordt voor het hebben van een eigen onderneming.

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn, dus je moet over heel veel passie en doorzettingsvermogen beschikken om datgene te kunnen bereiken wat je wilt bereiken.

Het is hard werken, ook als je geen stallen hoeft uit te mesten.

Achter de computer kun je namelijk ook lange dagen maken. Regelmatig komt het voor dat ik ’s ochtends tot middernacht achter de computer zit.

De pauze tussendoor is dan wel dat ik even kan paardrijden, maar als je de uren optelt, zijn dat er toch flink wat.

Toch zou ik niet anders willen.

Bovendien denk ik dat er in de paardensector nog heel veel kansen liggen.

Als je kijkt naar andere branches is de paardensector redelijk conservatief en loopt het op bepaalde vlakken nog achter.

Daar kun je je voordeel mee doen!

Daarnaast zijn er zo veel meer manieren om je geld te verdienen in de paardensector dan het zijn van een ruiter of pensionstaleigenaar.

Wees creatief!

Als je out of the box denkt, stappen durft te zetten en je comfort zone achter je durft te laten, het heel graag wilt en er echt een passie voor hebt, doe je jezelf eigenlijk tekort als je daar geen gehoor aan geeft.

Is werken in de paarden wat mij betreft een droombaan?

Ja, maar wel de droombaan die ik zelf heb gecreëerd en die droombaan ziet er voor iedereen weer anders uit.

16 antwoorden
 1. Marielle
  Marielle zegt:

  Hallo Conny,

  Echt super wat je allemaal bereikt en vooral het lef waar je dingen mee doet heb ik veel respect voor. En vooral leuk dat je veel met “ons” deelt, ook de realistische en soms minder leuke momenten. Dat maakt je ook gewoon mens. Waar ik nog benieuwd naar ben is het volgende. In hoeverre had jij al een soort van ondernemersplan toen je begon of had je meer alleen een soort van richting waar je naar toe wilde? Met andere woorden hoe concreet had je toen al vs. Waar je nu staat? Of Is dit in de loop van de tijd zo gegroeid? Ik zou het leuk vinden als je daar wat meer inzicht in zou willen geven.

  Grt Marielle

  Beantwoorden
 2. Mariska
  Mariska zegt:

  Wat een inspirerende blog. En wat mooi om zo jouw verhaal te lezen, onwijs veel respect voor!
  Vorig jaar heb ik het roer een soort van omgegooid en ben in voor mn instructeursdiploma gegaan om dat ‘ernaast’ te doen, en gaan werken op een manege. Prachtige toekomstplannen gemaakt voor een eigen stal.
  Helaas heeft mijn lijf roet in het eten gegooid. 2 operaties verder lig ik nu met 6 weken bedrust en een revalidatie van minimaal 6 tot 12 maanden. Hoop ooit nog iets op te kunnen zetten maar dat is dus erg afhankelijk van mn lijf. Desondanks lees ik je blogs en berichten graag en ben je een grote inspiratie.

  Beantwoorden
 3. Nadia
  Nadia zegt:

  Ook hier heel herkenbaar. Destijds tijdens de paardenopleiding in veel verschillende stallen mogen stage lopen/werken volop genoten, maar daarna bewust gekozen om verder te studeren. Toch bleef dat paardenmeisje altijd in mij kriebelen. Na afgelopen jaar veel pech met de gezondheid gehad te hebben (3 operaties) en dus een tijd niet kunnen rijden, is het vlammetje weer meer gaan branden dan ooit daarvoor. De paarden, maar vooral ook het rijden miste ik het meeste. Dus extra genieten dat het nu weer lukt jonge paarden te rijden. Maar nu…. verstand of gevoel….? naast de gezondheid maakt het lastig dat ik qua paarden totaal geen steun krijg vanuit het thuisfront. Hoe is dat bij jou gegaan? Jou familie had ook niks met paarden toch? Onwijs stoer en knap hoe jij dit allemaal opbouwt en pas vooral goed op jezelf!
  Voor hier….Komt tijd komt raad, ondertussen genieten van de jonge beestjes ?
  Succes met alles!

  Beantwoorden
 4. Stien
  Stien zegt:

  Ik behoor heel duidelijk tot de groep ban de grijze muisjes ? ik doe mijn werk wel graag maar haal er niet de voldoening uit die ik zou willen. Aan de andere kant is jet natuurlijk wel een betaalde job zn heb in veel kansen om vrij te nemen. Mijn job geeft mensus de mogelijkheid met paarden bezig te zijn. Toch blijft inderdaad nog altijd ergens dat knagende gevoel om ‘iets’ in de paarden te doen ? waar ik enorm naar opkijk is bv Glamourhorze. Maar hoe begin je aan zoiets en zal het wel goed genoeg zijn ? Het moet natuurlijk ook op iets trekken als je zoiets wilt verkopen …. ?

  Beantwoorden
 5. Kelly
  Kelly zegt:

  Goh ik begrijp het verhaal helemaal … Jaren in de thuiszorg gewerkt en reed paard nam mooi de lessen tot het ineens echt knapte op het werk en helaas ook in het rijden …
  Heb mezelf vragen gesteld tijdens rustige wandelingen en ik heb er mijn antwoord in gevonden…

  Job opgegeven , minder uren gaan werken (28,5) terug in het rvt , waardoor ik mijn eigen paard terug kan aanrijden en ik geef oja ( mooie kans gekregen hippotherapie ) , aangepast paardrijden ook die paarden moeten in conditie gehouden worden dus ja veel begeleide wandelingen & paardrijden wat kan een lens zich nog meer wensen?!? Nooit gedacht dat ik zoveel respect en vertrouwen ging krijgen …

  Thx voor iedereen met het hart op de juiste plaats , voor de brave paarden die ik in mijn leven tegen kom
  Daarvoor offer ik graag mijn feestdagen , weekends op en nee stinkend rijk wordt er niemand van maar dazr doen we het ook ni voor …

  Maar zoals hierboven de paarden lagen vanochtend nog lekker plat te slapen , de rist de geur van ochtend wat moet een mens nog meer hebben …?

  Beantwoorden
 6. Silvia Nijenhuis
  Silvia Nijenhuis zegt:

  Hoi
  Ja altijd mijn droom geweest om in de paarden branche te werken eb dat toen ik thuis woonde nog wel gedaan helpen op de manage van stallen mesten tot het inrijden van paarden en pony’s en toen zelf de kans gegrepen om een paard te kopen maar helaas later door financiële omstandigheden moeten verkopen wat me nog zeer veel pijn doet het gemis
  Wat zou ik graag dit weer op willen pakken zeg ik nog steeds als ik de kans zou krijgen ga ik het doen

  Beantwoorden
 7. Nanda
  Nanda zegt:

  Ik ben een gestampt muisje?. Dus begrijp heel goed wat je zegt. Dat iets met paarden herken ik ook echt. Ben nog wel aan het uitzoeken het wat en hoe. Lastig en spannend….

  Beantwoorden
  • Conny @ DressagePro
   Conny @ DressagePro zegt:

   Het is inderdaad heel lastig en tegelijkertijd ook spannend. Mij heeft het geholpen om verschillende dingen stap voor stap te proberen om erachter te komen of het iets was wat bij mij paste en waar überhaupt vraag naar was. Heel veel succes Nanda!

   Beantwoorden
 8. Colinda Himpers
  Colinda Himpers zegt:

  Ik denk dat mijn beide dochters, Tessa 27 jaar en Minoek 20 jaar zeer gekleurde muisjes zijn.
  Tessa altijd al met en in de paarden bezig en na diverse stallen eerst terecht gekomen ala showruiter bij Apassionata en heel europa door gereist.
  Daarna naar München om daar in de show van Equilla te rijden.
  Zusje Minoek altijd gereden en de laatste jaren naast haar baan als model tot afgelopen jaar.
  Ook Minoek is naar München vertrokken en reed met Tessa samen op shires in de show.
  Begin deze maand samen vertrokken naar Canada waar ze nu werken bij het fantastische Cavalia. Minoek met 3 nummers als showruiter in de show en Tessa traint de nieuwe paarden voor in de show.
  Dus ik zeg; gekleurde muisjes

  Beantwoorden
 9. Adinda
  Adinda zegt:

  Sinds kort heb ik een eigen instagram account gemaakt, waarschijnlijk zoals zo velen, maar het gaf me idd een gevoel van voldoening. Ik ben nog aan het zoeken om nog dieper te gaan en inspiratie te zoeken dat verder ligt dan de dressuur alleen. Ik had graag meegedaan aan je project voor toekomstige of huidige ondernemers. Hopelijk komt het nog eens online, dit was financieel niet de juiste timing. Fijne groeten, Adinda

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.