paard voorjaarsgras wennen suikers opbouwen

Wennen aan het voorjaarsgras? Morgan Lashley geeft 3 tips [video]

Het is lente, de zon schijnt, de bodem wordt weer minder nat. En dus… hoog tijd voor de paarden om op de wei te gaan!

Maar hoe kun je dat nu het beste aanpakken? Je kunt ze niet in één keer loslaten in het voorjaarsgras, toch? Of valt dat eigenlijk wel mee?

En wat was er nu eigenlijk met die koude nachten?

Ik vroeg aan Morgan Lashley hoe het nu precies zit en zij legt in de onderstaande video uit hoe je het beste je paard kunt laten wennen aan het voorjaarsgras, met welk schema en waar je rekening mee moet houden.

#1 Iedere dag een half uurtje langer op de wei

De tijd op de wei kun je het beste opbouwen. Hoe deze opbouw eruit ziet is afhankelijk van of je paard gezond is of misschien gezondheidsproblemen heeft gehad. Zoals hoefbevangenheid of koliek.

Als je paard gezond en niet te zwaar is (zorg dat je de Body Conditions Score van je paard weet), dan zou het beste zijn dat je begint met een half uurtje op het land. En dat je je paard daarna iedere dag een half uurtje langer van het voorjaarsgras laat genieten. Dit houd je 2 weken vol.

Gedurende die 2 weken is het dan belangrijk dat je ook het winterrantsoen afbouwt.

Als je paard gevoeliger is (bijvoorbeeld zwaarder is of in een risicogroep valt), dan kun je het beste voorzichtig zijn met het aantal uren dat je paard het land opgaat.

Denk dan bijvoorbeeld in het begin aan een half uur tot één uur op het land en verder op de paddock.

Paarden die snel koliek krijgen of last hebben van hun darmen, kun je beter nog rustiger opbouwen. Dus niet iedere dag een half uur erbij, maar maak deze stap iets kleiner.

 

#2 Zet je paard in de middag buiten na een koude nacht

Na een koude nacht (en vooral in combinatie met een warme dag daarna) zit er extra veel suiker in het gras opgeslagen. Dit suikergehalte is in de ochtend het hoogst.

Onder een koude nacht verstaan we dat het ‘s nachts ongeveer -5 graden is geweest.

Dus mocht je paard gevoelig zijn voor veel suiker, dan kun je je paard beter in de middag buiten zetten. In de ochtend kun je je paard dan natuurlijk op de paddock zetten.

#3 Voorkom dat je paard gaat schranzen

Sommige paarden die weten dat ze maar kort het land op mogen, die kunnen zichzelf aanleren om heel veel te gaan eten in die tijd. Ze gaan dan echt schranzen.

Je kunt dit proberen te voorkomen door middel van een graasmasker, maar je kunt je paard ook voorafgaand hooi voeren. Zodat hij niet met een lege maag de wei op gaat.

Heb jij je paarden al op de wei staan? En heb je nog vragen voor Morgan? Stel ze hieronder!

7 antwoorden
 1. sylvie
  sylvie zegt:

  Hey Morgan,

  Ik las op uw antwoord van Els (9/4) dat paarden die op een wei staan met kort gras, dat ze dan meer suikers binnenkrijgen.
  Mijn paard heeft vnl op dagen dat ze langer op de wei staan (met erg kort gras) frequent last van een zeer opgeblazen buik. Oorspronkelijk dacht ik dat dit kwam omdat hij luchtzuiger is. Meer en meer valt wel op dat er een verband is met de dagen dat hij langer op de wei staat.
  Veelal verdwijnt deze lucht bij het borstelen en rijden. Soms ontwikkelt dit echter verder naar gaskolieken.
  Kan dit het gevolg zijn dat het gras te kort staat en dat er dus meer suikers aanwezig zijn?
  Kan hier preventief iets aan gedaan worden?
  Mvg Sylvie

  Beantwoorden
 2. Els
  Els zegt:

  Hallo, ik heb geleidelijk aan opgebouwd. Nu lopen ze dag en nacht al op de weide. Kunnen er daar problemen uit voortvloeien als ze nu verder constant op de weide blijven?
  Vriendelijke groetjes, Els

  Beantwoorden
  • Morgan
   Morgan zegt:

   Hoi Els,

   Afhankelijk van hoeveel gras er staat, kan dit eventueel problemen geven. Als het gras heel kort is, dan krijgen de paarden relatief meer suikers binnen en is er een risico op zandopname. Er zijn apps beschikbaar om de hoeveelheid fructaan en suikers in het gras bij te houden.
   Verder moet je ook rekening houden met mogelijke wormbesmetting op het land. Omweiden kan een oplossing zijn om de besmettingsgraad laag te houden en te voorkomen dat het gras tè kort wordt.

   Succes!

   Beantwoorden
 3. Mike
  Mike zegt:

  Vanaf welke periode kunnen paarden die normaal op stal staan de wei in zonder voorzorgsmaatregelen als strookbegrazing ivm suikers, fructaan, kans op hoefbevangenheid etc..

  Beantwoorden
  • Conny
   Conny zegt:

   Hoi Mike,

   Bedankt voor je vraag. Ik heb hem gelijk aan Morgan doorgegeven en zij reageert het volgende:

   ‘Wanneer de nachten minder koud zijn, is er minder suiker in het gras. Alleen voor de risicogroepen is het altijd opletten met tijdsduur etc. Wanneer het gras weer erg kort wordt, krijg je bijvoorbeeld ook weer dat de paarden relatief meer suikers binnenkrijgen. Voor risicogroepen is er dus helaas geen moment dat ze onbezorgd naar buiten kunnen. Altijd rustig opbouwen en bij sommige paarden niet langer dan een paar uurtjes.’

   Groetjes,
   Deborah

   Beantwoorden
 4. Suzanne
  Suzanne zegt:

  Hoi Morgan,
  Mijn paard staat het hele jaar door overdag een paar uur in het land.
  Ik heb hem recent ( maand terug) van een kaal stuk wei naar een wei met lang gras van vorig jaar gezet.
  Moet dit ook opgebouwd worden? Of is hij al gewend omdat hij altijd op de wei staat?
  Ik geef om de paar dagen een strook wei erbij dus niet gelijk het hele weiland omdat hij maar door blijft eten.
  Alvast Bedankt voor het advies
  Suzanne

  Beantwoorden
  • Deborah
   Deborah zegt:

   Hi Suzanne,

   Leuk dat je reageert!

   Ik heb het gelijk even aan Morgan gevraagd en Morgan adviseert om dan inderdaad voor strookbegrazing te kiezen. Dus een stukje land erbij en dan na 3 dagen weer een stukje land erbij.

   Groetjes,
   Deborah

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *