wedstrijd wedstrijden competitie dressuur paardrijden tips advies

Welke verwachtingen heb jij voor je volgende wedstrijd?

Heb jij binnenkort een wedstrijd? En zoja, welke verwachtingen heb je?

Wat verwacht je van je eigen prestatie? Denk je dat je een goede focus zult hebben?

Verwacht je dat je ontspannen zal zijn of dat je zal verkrampen van de spanning? En dat je nu eens een keer goed gaat luisteren naar de voorlezer en deze keer niet verkeerd rijdt?

En hoe zit het met je paard?

Zal hij braaf zijn? Of zal hij weer schrikken van het juryhokje?

En denk je dat je je paard voldoende voorwaarts kan houden in de proef? Of is het eerder dat je paard door spanning te veel gaat anticiperen en al wissels gaat springen terwijl het niet moet?

En wat verwacht je eigenlijk van de score die je gaat halen? Verwacht je een winstpunt? Of misschien wel twee?

Het hebben van verwachtingen over je wedstrijd kan heel onhandig zijn en in je nadeel werken.

Het is namelijk zo dat we vaak handelen naar onze verwachtingen. Met als gevolg dat onze verwachtingen vaak de realiteit worden. We doen dat omdat we onszelf niet willen teleurstellen.

We willen dat de realiteit past bij onze verwachtingen.

We handelen vaak naar onze verwachtingen. Met als gevolg dat onze verwachtingen vaak de realiteit worden

Bedenk maar eens wat er gebeurt als je een eenvoudige galopwissel gaat rijden en je niet vreemd opkijkt als het misgaat. Om het nog preciezer te maken. Je verwacht eigenlijk dat je paard bij het verzamelen in draf zal vallen.

En dan zo lekker met een lang lichaam zonder ruggebruik zo in draf ‘klapt’.

Misschien verwacht je dat omdat dat al een paar keer zo is gegaan. Het probleem is alleen dat als je denkt dat dat gaat gebeuren, het vaak ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

wedstrijd wedstrijden competitie dressuur paardrijden tips advies

Waarschijnlijk zal je iets verkrampen in je lichaam omdat je bang bent dat het fout gaat. En doordat je dan minder goed mee bent in de beweging en mogelijk door iets meer spanning in je armen terugwerkt, heb je niet voldoende activiteit en valt je paard inderdaad in draf.

‘Performance coach’ Mark Dobson vertelde een interessant verhaal over het hebben van verwachtingen voor je wedstrijd.

Een aantal jaar geleden sprak hij met een lid van het Australische vrouwelijke basketbalteam. Ze hadden net tegen Nieuw-Zeeland gespreeld. De hele wedstrijd lagen ze voor, maar door pech verloren ze het toch nog in de laatste minuten.

Volgens Mark hadden ze waarschijnlijk die wedstrijd al een paar weken daarvoor verloren. Dat klinkt natuurlijk een beetje vreemd, maar wat hij bedoelt is het volgende.

Waarschijnlijk dacht het Australische team dat het team uit Nieuw-Zeeland beter was en waren ze zelfs verbaasd dat ze al die tijd in de wedstrijd voor lagen. Dus in de laatste minuten zakte de gedrevenheid, terwijl die van het andere team misschien wel omhoog ging. En ook al zag het er misschien uit alsof ze flink pech hadden, uiteindelijk was de uitkomst zoals beide teams vantevoren hadden verwacht.

Mark beweert dus dat doordat ze al een verwachting hadden over de uitkomst van de wedstrijd, ze daar ook naar gehandeld hebben.

Dit kan dus ook voor jou en mij gelden als we bepaalde verwachtingen hebben over een wedstrijd. Maar gelukkig kun je dat veranderen.

Zo geeft Mark bijvoorbeeld als tip om telkens je verwachtingen bij te stellen en vooral nieuwsgierig te zijn naar je eigen capaciteiten. Hij stelt dat je juist moet denken ‘laten we erachter komen waartoe we vandaag écht in staat zijn.’

Op die manier vul je nog niet in hoe het zal gaan en focus je je nog niet te veel op het resultaat.

11 antwoorden
 1. Miranda
  Miranda zegt:

  8 feb heb ik een stom vervelend ongeluk gehad met mijn paard ! Gevolg dat ik bijna 10 weken niet heb kunnen rijden . Onder het moto blij dat ik nu weer rij , zijn we het weer aan het oppakken ! Natuurlijk denk je toch stiekem aan wedstrijden. Voor mij zijn wedstrijden meer graat meters, op dit moment , het vooral genieten en het vertrouwen in elkaar terug vinden zijn het aller belangrijks voor nu ! Dan komen die wedstrijden vanzelf weer 🙂

  Beantwoorden
  • Conny @ DressagePro
   Conny @ DressagePro zegt:

   Ik heb dat hetzelfde met wedstrijden. Ik vind vooral het proces richting een wedstrijd leuk. Fijn dat je nu weer kunt rijden!

   Beantwoorden
 2. Hennie
  Hennie zegt:

  Hallo,

  Mooi om te lezen, en ook erg herkenbaar. Vaak als ik wedstrijd heb met mijn 11 jarige Friese merrie en ik heb een onrustige voorbereiding thuis of er vallen onverwacht mensen uit, rij ik gespannen en ben er niet goed bij omdat ik me druk maak om andere dingen.. Vaak zijn de punten er dan ook naar..Als ik thuis alle tijd heb en me in mn eentje lekker voorbereid en ontspannen inrijdt en eigenlijk voor m’n gevoel niks doe , ga ik lachend de proef in en haal ik hoge punten. Met andere woorden, hoe drukker ik me maak, hoe minder het gaat.. En als ik me eigenlijk te relaxed voel, gaat het super…

  Beantwoorden
 3. Femke
  Femke zegt:

  Inderdaad kan even goed visualiseren hoe je de perfecte proef gaat rijden helpen. Dagelijks affirmaties opzeggen kan ook helpen! Want als je affirmaties maar lang genoeg gebruikt, dan gaat je onderbewustzijn het ook geloven.

  Beantwoorden
 4. Annemarie
  Annemarie zegt:

  hoi!, 1 april heb ik met mijn merrie mijn eerste concours. en ben nu al kei hard aan het trainen omdat ik zo bang ben dat het mis gaat zeg maar. bijvoorbeeld dat ze niet naar mijn hulpen luistert of gewoon de ring uit springt. zelf hoop ik altijd op hoge prestaties omdat ik weet dat zij het kan. maar ik maak me overal altijd heel snel zorgen over… zal ik dit kunnen oplossen?

  Beantwoorden
 5. Ton Cloosterman
  Ton Cloosterman zegt:

  Ja, mooi artikel. Veel waarheden ook, over die verwachtingen. Het zijn dan niet zozeer de verwachtingen van anderen die ons parten spelen, maar vooral datgene waar men zich naar toe laat jagen. Zo van: o,.. je heb een prachtig paard en je rijd al zó goed, dat worden vast winstpunten. En dat terwijl je, als je door een bril van een goede instructeur (b.v. Rien v.d Schaft)gaat kijken, wel weet dat je nog niet zover bent. Je legt de lat dan té hoog voor jezelf en wellicht ook voor je paard. Als je dan niet met winstpunten, maar met een lijst vol aandachtspunten naar huis gaat, is dat niet zo gezellig en raak je eerder gedemotiveerd dan gemotiveerd. Ga naar een wedstrijd toe als je de proef met twee vingers in je hoofd kan rijden, dan heb je (beiden) eerlijkere kansen.

  En dan die hokjes aan de kant. Train je paard (en je zelf) op obstakels. KIJK er NIET naar, maar kijk juist even de andere kant op. Je paard “schrikt” dan niet – omdat jij weet dat paarden van hokjes schrikken en jij dus ongemerkt je adem omhoog brengt en je spieren aanspant. Oeps denkt het paard, dit is link en springt bij voorbaat weg. Het paard is niet voor niets een schrik – vluchtdier. Maar het ligt meestal a.d. mens. Stel je verwachtingen niet te hoog, wees eerlijk. Ga rijden omdat het leuk is, niet omdat je iets moet bewijzen. Liefs van Ton.

  Beantwoorden
  • Conny @ DressagePro
   Conny @ DressagePro zegt:

   Mooi gezegd Ton! Wat betreft je tip om niet naar het juryhokje te kijken vind ik een hele goede. Toevallig kreeg ik die tip ook eens van Malene Nootenboom. Als ik in de buurt van C kom, probeer ik mijn focus te leggen op de hoek bij M of H waar ik vervolgens naar toe moet rijden.

   Beantwoorden
 6. Nicole
  Nicole zegt:

  Hai ,ik heb een 6 jarige merrie en rijd nu 1,5 jaar concoursen met haar.Dat gaat heel goed(net in de L2 gestart) maar als er een juryhuisje staat ,dan flipt ze en krijg haar er vaak niet erlangs.Als ik erheen ga dan denk ik van kom op ,nu moet het lukken,geen gemiep.Mijn eigen probleem is dan ook als ik op concours kom en zie dat er een huisje is,dan denk ik al van nee hé????Ik probeer dan zo positief mogelijk de ring in te gaan ,maar onbewust is er die spanning, hoe ga ik dit oplossen? Gr N

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.