schrikgedrag schrikken enge hoek paardrijden tips

Wat als je paard blijft schrikken in die ene hoek?

Bakkabouters, enge planten, vreemde letters en onverwachte strepen zonlicht. We hebben allemaal wel ervaring met paarden die ergens van schrikken.

Maar wat kun je nou het beste doen als je jouw paard niet door die ene hoek krijgt?

Een lid van de Ruiterclub had dezelfde vraag en Rien liet zijn ervaring spreken.

Wat Rien opvalt, is dat veel mensen zelf spanning hebben op de plek waar het paard van schrikt.

Vervolgens probeert men hun paard met veel druk langs de enge plek te rijden, waardoor het paard juist steeds meer spanning krijgt.

Dit leidt uiteindelijk tot een vicieuze cirkel van spanning; je paard vindt de hoek eng, jij forceert hem er doorheen, hij bouwt nog meer spanning op, jij rijdt met ingehouden adem richting de hoek, etc.

Doorbreek de vicieuze spanningscirkel

Probeer deze cirkel daarom te doorbreken door je paard ontspanning te geven op die ene enge plek.

Dit is een proces wat je niet even snel doet. Je zal er tijd in moeten steken.

Rien denkt dat je beter af bent door het paard ontspannen naar de plek toe te rijden, even te laten kijken en om weer weg te stappen.

Vervolgens rijd je weer ontspannen naar de hoek, laat je hem weer even kijken, ruiken en rijd je vervolgens weer weg. Zodra je paard aan de plek of het object durft te ruiken of het zelfs aan te raken, is de meeste spanning vaak al weg en zal je paard niet meer schrikken.

Zorg er in ieder geval voor dat je niet zelf extra spanning opbouwt en dat je je paard dus forceert om door zo’n enge hoek te rijden.

schrikgedrag schrikken enge hoek paardrijden tips

Wat veel ruiters vaak doen, is hun paard naar binnen te stellen.

Zodoende kan het paard zogezegd de enge hoek niet meer zien.

Nu geloof ik daar sowieso niet in. Een paard kan heel veel zien, dus ook als je hem naar binnen stelt, zal hij nog steeds die enge hoek kunnen zien.

Bovendien is het nog steeds een vorm van dwang.

Zorg ervoor dat je paard ontspanning vindt op de plek waar hij spanning heeft en dat je zelf ook heel ontspannen blijft.

Wel is het zo dat hoe verder je in de training komt, je paard steeds meer zijn focus op jou en je hulpen zal hebben.

Je ziet dan dat enge hoeken ook steeds minder vaak voorkomen en misschien zelfs wel helemaal vergeten worden.

1 antwoord
 1. Patricia Baelemans
  Patricia Baelemans zegt:

  Wat als je paard blijft schrikken ?
  hallo, mijn buitenpiste grenst aan mijn buren. Voorheen waren er bomen langsheen de piste, maar de nieuwe buren hebben alle bomen weggehaald, waardoor het nu open zicht is. Ik heb een houten afsluiting, met 3 horizontale leggers laten plaatsen, zodat mijn piste meer ingekaderd is en hopende dat mijn paard minder zou schrikken van de buren. Echter, telkens keer dat de buurman, de kinderen, hun hond langsheen de piste LOPEN/Springen/voetbal spelen, gehurkt zitten, schrikt mijn paard. Ze duiken telkens keer op als ik aan het rijden ben. Ik heb hen al meerdere keren gevraagd om dit niet te doen, echter ze blijven me “pesten”. Mijn paard van 7j is hierdoor al 2x op hol geslagen, ik ben er 1x afgevallen, en ja ik ben gespannen van zodra ik de buren zie. Zelfs aan de longe verschiet mijn paard als de buren in de omgeving van de piste zijn. Ik probeer nu te rijden als de buren er niet zijn, maar dit is haast niet doenbaar, ik hang ook af van het weer, en ik werk full time… Ik probeer me te ontspannen, maar dit lukt niet altijd, ik probeer zoveel mogelijk op een volte te blijven, verder weg vd buren, maar dat is niet leuk, ik zou ook graag eens diagonalen rijden…en aan de galop werken, want dat heb ik sinds 2 j niet meer durven doen !!!!! heeft u een tip ?
  Ps soms kan ik een paar dagen na elkaar rijden zonder dat de buren langsheen/dicht bij de piste zijn, we zijn dan beiden ontspannen, ons vertrouwen groeit dan, en dan op een dag zit de buurman gehurkt, zodat ik hem pas opmerk als ik voorbij hem rijd, mijn paard schrikt dan, ik wend haar meteen af en vermijd de plaats waar de buurman zit, maar de spanning blijft en ik moet opnieuw werken aan het vertrouwen, dit duurt meestal 2 dagen. Het is echt een jo-jo spel geworden.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.