mentaal motivatie vooruitgang boeken doelen dressuur paardrijden advies tips

Vier tips om sneller vooruitgang te boeken

Soms vraag ik me af of er een snellere manier is om jezelf te verbeteren.

Kun je bijvoorbeeld sneller leren om je handen mooi stil te houden of door mooi mee te zijn in de beweging van je paard?

Deze vraag leidde tot een zoektocht over hoe men leert en hoe onze hersenen informatie verwerken. De uitkomst van mijn zoektocht is dat er vier tips zijn die je heel gemakkelijk kunt toepassen die heel effectief zijn.

Maar voordat ik daar op inga, zal ik eerst in het kort uitleggen hoe onze hersenen werken als we aan het paardrijden zijn en bezig zijn om onszelf iets aan te leren.

Wat gebeurt er in je hersenen?

Allereerst, onze hersenen bevatten miljarden neuronen.

Uit deze neuronen groeien een soort boompjes met vertakkingen, genaamd dendrieten. Deze dendrieten vertakken zich naarmate we leren en onszelf verder ontwikkelen.

Dus als je bezig bent om bijvoorbeeld je hulp voor een bepaalde oefening te verfijnen, zijn dendrieten zich aan het vertakken.

Dendrites. Tips om sneller vooruitgang te boeken in de paardensport.

Wanneer dendrieten van verschillende neuronen dicht bij elkaar in de buurt komen, wordt er een soort brug tussen beide dendrieten gevormd.

Nu staan de neuronen met elkaar in verbinding en kunnen signalen overgegeven worden.

Wat merk je hier zelf van?

Misschien dat het nu gemakkelijker begint te worden om je arm meer te ontspannen tijdens het geven van een bepaalde hulp. Of begrijp je nu hoe je een bepaalde oefening moet rijden.

In het begin voelt het onwennig

Je weet zelf ook dat als je met iets nieuws bezig bent, het vaak nog wat onwennig voelt. Het lukt je nog niet helemaal en soms raak je het weer even kwijt.

Maar hoe langer je door oefent, hoe beter het begint te gaan.

In je hersenen gebeurt dan het volgende. De dendriet, je weet wel… die vertakking, begint dikker te worden. Er komt een speciale coating om de dendriet heen, zodat de signalen in je hersenen zich nog sneller kunnen verplaatsen.

Je kunt nu sneller reageren tijdens het rijden en langzamerhand begin je sommige handelingen automatisch te doen.

Als je nog meer hebt geoefend, ontstaan er zelfs dubbele verbindingen in dendrieten. Nu zijn de dendrieten nog sterker geworden en worden signalen nog beter doorgestuurd.

Dendrite. Vooruitgang in dressuur

Deze dendrieten blijven langer bestaan en dat betekent dat datgene wat je hebt geleerd je jezelf eigen hebt gemaakt. Het is nu veel gemakkelijker geworden om die hulp te verfijnen. Bij sommige handelingen hoef je al niet eens meer na te denken.

Als je iets nieuws leert, voelt het eerst onwennig. Maar hoe langer je oefent, des te makkelijker het gaat. De dendrieten vormen verbindingen en worden dikker. Signalen kunnen beter worden doorgegeven

Vier tips

Wat betekent dit nu voor hoe we onszelf als ruiter sneller kunnen verbeteren?

Om zo goed mogelijk te kunnen paardrijden, moet de signaaloverdracht in onze hersenen zo goed mogelijk verlopen. Nu zijn er een aantal factoren die dit proces versnellen, maar ook vertragen.

Ik noem er hieronder vier.

mentaal motivatie vooruitgang boeken doelen dressuur paardrijden advies tips

1. Vermijd stress

Wanneer je aan het trainen bent en je werkt aan je verbeterpunten, is het belangrijk dat je je niet onzeker voelt of dat je stress hebt. Ja, dat klinkt logisch. maar waarom is dat eigenlijk?

De gevoelens van onzekerheid en stress wekken bepaalde stofjes op die de bruggen tussen de dendrieten blokkeren. De signalen kunnen dan niet meer goed worden doorgegeven van de ene neuron naar de andere.

Je kunt dan niet meer helder nadenken of goed en snel kunt reageren.

Als je je juist zelfverzekerd voelt en een positieve mindset hebt, worden er stofjes opgewekt die de signaaloverdracht tussen de neuronen verbeteren. Dit komt onder andere door de aanmaak van dopamine.

Hoe positiever jij bent en hoe beter jij je voelt tijdens het rijden, hoe beter je hersenen hun werk kunnen doen.

Ik geloof dus niet in instructeurs die aan de zijkant van de baan staan te schreeuwen tijdens het lesgeven.

Natuurlijk moet je soms scherper gemaakt worden en kun je wel eens een zetje gebruiken, maar om echt goed te kunnen reageren en in het gevoel te blijven, moet je een positieve mindset hebben.

Gevoelens als angst en onzekerheid mogen niet overheersen.

Het kan nog wel eens een valkuil zijn voor erg fanatieke ruiters die streng voor zichzelf zijn. Gaat het niet helemaal zoals ze willen, dan kunnen ze balen van zichzelf en gefrustreerd raken, terwijl dat er juist voor zorgt dat je niet meer optimaal functioneert.

2. Begin met de basis

Dendrieten kunnen alleen groeien vanuit een bestaande dendriet. Dit betekent dat je alleen jezelf kunt verbeteren wanneer daarvoor een basis is gelegd. Van daaruit kun je verder leren.

Je kunt niet iets nieuws leren als het niet op de een of andere manier gerelateerd is aan iets wat je al eerder geleerd hebt.

Toch zal je telkens daarin stappen moeten maken. Wil je verder komen als ruiter dan zal je uit je comfort zone moeten stappen.

Wel is het zo dat je ook weer niet te ver uit je comfort zone moet gaan, want dan zijn er te weinig aanknopingspunten met datgene wat je al beheerst.

Misschien ken je wel dat gevoel dat je bezig bent om een bepaalde vaardigheid onder de knie te krijgen en dat je op een gegeven moment helemaal het gevoel kwijt bent.

Het wil simpelweg niet meer lukken.

Je weet niet meer precies wat je aan het doen bent en misschien ook wel niet meer waarom.

In zo’n geval is het goed om weer even een stap terug te doen naar het bekende en van daar uit weer verder te bouwen.

Dendrieten kunnen alleen groeien vanuit een bestaande dendriet. Dit betekent dat je alleen jezelf kunt verbeteren wanneer daarvoor een basis is gelegd. Van daaruit kun je verder leren

3. Herhalen, herhalen en nog eens herhalen

Als je bezig bent met het aanleren van een nieuwe vaardigheid, bijvoorbeeld het inwerken met een ontspannen in plaats van stugge hand, is de opgebouwde dendriet nog heel fragiel.

De dendriet is zo fragiel dat deze zelfs binnen een paar uur weer kan verdwijnen, waardoor je weer terug bent bij af.

Vaak heb je binnen 20 minuten nog 60 procent onthouden en binnen 24 uur nog maar 30 procent. Als je het echter binnen 24 uur nog een keer oefent en daarna nog een keer, blijft 80 procent hangen. Het is dus veel effectiever om een nieuwe vaardigheid vaker te oefenen.

Een probleem is alleen dat we niet ons paard twee of drie keer op een dag gaan trainen. Maar misschien heb je een ander paard waarop je het ook kunt oefenen of wat dacht je van visualisatie?

Het is wetenschappelijk bewezen dat visualisatie dezelfde processen in onze hersenen stimuleren en daarmee effectief zijn in het leerproces.

Bij visualisatie weten je hersenen niet of het datgene wat je nu visualiseert nu echt gebeurt of dat het alleen in je hoofd plaatsvindt. Het stimuleert alsnog de aanmaak en verdikking van dendrieten.

4. Maak er een spelletje van

Zoals ik net al zei, is dopamine een hele belangrijke stof. Dopamine zorgt ervoor dat de signalen in je hersenen makkelijker worden doorgegeven. Wat betekent dit voor als je aan het paardrijden bent?

Je kunt meer helder nadenken, je kunt je beter concentreren én je bent meer gemotiveerd om je best te doen.

Een andere leuke bijkomstigheid, is dat dopamine een geluksgevoel triggert. Door de aanmaak van dopamine krijg je juist meer plezier in datgene wat je aan het doen bent.

Maar hoe wordt de aanmaak van dopamine getriggerd?

Bijvoorbeeld door het spelen van spelletjes.

Dat klinkt misschien een beetje vreemd in relatie tot de dagelijkse training. De dressuursport is toch een serieuze bezigheid?

Maar kijk eens of je wat vaker een spelelement kunt toevoegen aan de training. Bedenk bijvoorbeeld hoe je jezelf gaat aanleren om je handen stiller te houden. Doe dit bijvoorbeeld extra goed tussen bepaalde letters of wees eens heel creatief in de lijnen die je rijdt.

8 antwoorden
 1. Henk
  Henk zegt:

  Mooie uitleg!
  En klopt exact met mijn ervaring leerproces ….
  Stress is killing voor de meeste zaken in ons leven het verzuurt en brengt ons uit t gevoel waardoor we niet meer bij ons potentieel komen!
  Paarden en kinderen voelen dit haarfijn aan…

  Beantwoorden
 2. Claudine
  Claudine zegt:

  Dankjewel voor deze uitleg. Het is heel verhelderend te lezen dat stress en onzekerheid zo’n grote invloed heeft op ons paardrijden. In mijn geval ben ik beide inmiddels vaak de baas en ik krijg ook steeds vaker het fijne gevoel dat mijn paard mij nu beter begrijpt.Ik was zo onduidelijk in mijn hulpen dat hij zijn eigen ‘ding’ ging doen. In principe was ik mij altijd heel erg bewust van de fouten die ik maakte maar nu ik zelf beter in mijn vel zit kan ik duidelijker en eerlijker zijn naar mijn paard. Het gelukzalige gevoel van één zijn met het dier overkomt mij nu regelmatig.

  Beantwoorden
 3. Greetje
  Greetje zegt:

  Wat een fijne uitleg! Nu snap ik waarom zij steeds heter word als nieuwe dingen lukken. Hoe beter ik me voel hoe heter zij wordt.

  Beantwoorden
 4. Marion Stoekenbroek
  Marion Stoekenbroek zegt:

  Allereerst mijn complimenten voor de zeer duidelijke uitleg en tips.
  Het zijn stuk voor stuk eye-openers.
  Ik wil jullie hiervoor echt bedanken. Dit moeten veel meer mensen horen en zien. Ik rijd al best lang paard, maar leer nog iedere dag en dit is een aanvulling die een must is voor iedereen.

  Beantwoorden
 5. Jac Hop
  Jac Hop zegt:

  Allereerst een duidelijke uitleg over de werking van onze hersenen.
  Mijn bijdrage :
  De hersenen van een paard zijn anders ontwikkeld als van een mens Een paard is een beelddenker, kan niet redeneren en vertrouwd op de gevoelsprikkels van de ruiter. Het gevoelsleven is bij een paard sterker ontwikkeld als dat van de mens. Paarden voelen stress, angst, verdriet, boosheid en vermoeidheid van de ruiter feilloos aan. Is de ruiter ontspannen dan zal het paard snel zijn/haar balans vinden en de scholing sneller oppakken.
  Ga niet iets nieuws leren als er geen ontspanning is. Kies dan voor een ontspannen buitenrit of ga terug naar de basis en/of maak er een spel van.
  Een ontspannen training geeft voldoening /plezier en versterkt wederzijds vertrouwen.
  ” lees je paard in het hier en nu”

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] eerder schreef ik een blog met vier tips om sneller vooruitgang te boeken. Deze tips gaan over hoe je het beste leert en hoe je jezelf kunt […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *