Grote verbouwing DressagePro Droomstal

Van oude manege naar droomstal [video]

Anderhalf jaar geleden hebben we een manege gekocht in Acquoy. Het doel was om de manege dusdanig te verbouwen zodat we daar de Masterclass en Trainingsdagen kunnen organiseren.

De verbouwing heeft zo’n 6 maanden in beslag genomen en daarna zijn we gestart met de organisatie van onze evenementen. Daarna hebben we nog wel een paar dingen aangepast, maar het grootste deel van de verbouwing is nu achter de rug.

Hoog tijd dus om je te laten zien hoe het er nu uitziet. In de video hieronder zie je de staltour.

Hieronder een opsomming van alles wat we hebben aangepakt:

Spanten van de rijhal geverfd

We hebben de wanden en het dak van de rijhal met de hogedrukspuit schoongespoten en vervolgens hebben we de spanten geverfd. De spanten waren oorspronkelijk donkergroen en er zaten een paar roestplekken op.

Dat vonden we er niet zo netjes uitzien en dus hebben we speciale verf gebruikt die zo over de spanten heen geverfd konden worden. De verf was van Wijzonol Uni Coat in de RAL kleur 7021.

spanten rijhal verven manege

Zoals je kunt zien hadden de spanten een standaard groene kleur.
Spanten manege DressageProcenter grijsgeverfd
Het resultaat met de grijze verf erop.

Dakplaten vervangen en nieuwe lichtstraat

In het dak zat een soort dambord patroon, maar de lichtdoorlatende golfplaten waren poreus en verkleurd. Deze hebben we eruit gehaald en vervangen door nieuwe golfplaten (niet lichtdoorlatend).

Het dambordpatroon van lichtplaten zoals het eerst was.

In plaats hiervan hebben we een lichtstraat laten plaatsen en deze geeft voldoende licht voor de binnenbaan.

De nieuwe lichtstraat in het midden van het dak.

Erfverharding: asfalteren

De vraag was hoe we het zouden gaan aanpakken met de erfverharding. Eerst wilden we een deel bestraten en op de parkeerplaats grind. Maar we twijfelden over of dit wel goed te onderhouden zou zijn (stro en mest op grind is niet zo’n succes).

Pad voor de manege voor het asfalteren
Het pad aan de voorkant van de manege voordat er geasfalteerd was.

Uiteindelijk zijn we uitgekomen op het laten asfalteren van de looppaden en de parkeerplaats. Dit hebben we laten doen door Zwammerdam Groep. Zij hadden ons geadviseerd om voor een tussenlaag te gaan om de kosten te reduceren.

Zo’n tussenlaag is iets grover dan als je er ook nog een toplaag op doet, maar het ziet er alsnog netjes uit en er werd ons gezegd dat de tussenlaag dik genoeg zou zijn voor de belasting. Tot op heden houdt het asfalt zich heel goed. Voskuilen (link) heeft het voorbereidende werk gedaan en onder het asfalt een dikke laag gebroken puin gelegd en daarnaast de putten voor de afwatering.

Asfaltpaden rondom de manege
Dit is hetzelfde pad als hierboven, na het asfalteren.

Beplanting

De planten maken er echt een mooi plaatje van, daar kan ik echt van genieten.

Rondom de buitenbaan hebben we Haag Portugese Lauries en Red Robin bolbomen geplaatst. De longeercirkel hebben we omringd met Laurier.

In de borders zijn veel groenblijvende planten gepoot, zodat we daar het hele jaar door van kunnen genieten.

Wim is actief geweest op de online veiling en daar hebben we diverse bomen vandaan. Ook de 7 olijfbomen in de plantenbakken (Puur Teak) aan de zijkant van de manege komen daar vandaan. Hieronder zie je er een foto van.

Gevelbekleding en damwand geverfd

De wand aan de zijkant van de manege is met dezelfde verf geverfd als de spanten (Wijzonol Uni Coat RAL 7021).

Groene damwand manege grijs verven
Hier zie je de zijkant van de manege nog in de (deels) groene kleur.
Damwand grijsgeverfd manege
Hier zie je de wand in het grijs en het nieuwe asfaltpad langs de paddocks.
De overkapping aan de voorkant van de manege is gesloopt, zodat er ramen op die plek konden komen. Daarnaast is de voorkant bekleed met hout. Dit komt via Ecohout.be en heet Thermo Ayous.
Vooraanzicht manege DressagePro verbouwing
Het vooraanzicht van de manege voor de verbouwing (deze stapmolen is opnieuw opgebouwd aan de achterkant van het terrein).
Vooraanzicht manege DressagePro verbouwing
Zo ziet de manege er nu uit met het hout aan de voorkant.

Nieuwe stallen

De bestaande stallen waren 3 x 3 meter en die hebben we samen met de tussenmuren eruit gesloopt. Vervolgens is er beton gestort om te zorgen dat de nieuwe stallen een halve meter grote gemaakt konden worden.

Zo zagen de stallen eruit voor de verbouwing.

De nieuwe stallen zijn geleverd door Horsefriend. Het zijn 14 stallen van 3,5 x 3,5 meter en er zit eikenhout in de stalfronten met een kruis. En een dwarsligger alleen aan de bovenzijde.

De tussenwanden zijn met een S-vorm, dit zorgt ervoor dat de paarden rustig kunnen eten. Om alle drinkbakken zit een beschermbeugel. De onderzijde van de stalwand is bekleed met rubber. Het is de Belmondo Rodeo mat, die vind je hier.

 
De stallen van Horsefriend waar ik echt super blij mee ben.

De stenen pilaren tussen de stallen zijn gemaakt door Metselcentrale. en die zijn echt heel erg mooi geworden.

Het gangpad tussen de stallen en de bakrand van de binnenhal is bestraat en 2,5 meter breed.

Poetsplaats

Er zijn 3 poetsplaatsen van 2,5 x 3 meter. Er zit een rubberen gietvloer in met een rubberen mat, aangelegd door Horsefriend.

De poetsplaats is in dezelfde stijl als de stallen en ook de wandbekleding is van hetzelfde materiaal als in de stallen.

Poetsplaats DressagePro Horsefriend
Horsefriend heeft deze 3 poetsplaatsen aangelegd.

Zadelkamer

Aan beide kanten van de poetsplaats zit een zadelkamer. Beide zijn 2,5 x 3,5 meter. De zadelkamers zijn afgesloten met schuifdeuren van Albo Deuren.

De stellingkasten en opbergbakken zijn van de Ikea. Bij de Karwei heb ik de zwarte haakjes en de buizen waar de zadels over hangen gekocht.

Zadelkamer DressagePro
Ideaal, het licht in de zadelkamer gaat automatisch aan en uit.

Bakrand

De oude bakrand bestond uit houten platen, maar deze waren niet meer recht. Daarom hebben we de bakrand volledig vervangen door eiken houten planken, geleverd door Geven Houthandel.

De eiken houten planken zijn in ship-lap delen, waardoor er een grotere overlap is. Mocht het hout gaan werken (wat het absoluut doet), dan zie je niet direct een kier. De bakrand is gemaakt door BG bouw.

Aan de onderzijde van de bakrand in de binnenbaan hebben we heipalen gelegd. We wilden deze heipalen ook voor de omheining van de buitenbaan gebruiken, maar alleen de heipalen vonden we toch niet zo veilig voor als een paard daar op zou gaan staan.

Daarom hebben we buiten gekozen voor 2 kantplanken op elkaar; geleverd en aangelegd door Horsefriend.

Bodems binnen- en buitenbaan

Het zand voor de bodems is geleverd door Zandcompleet.

In de binnenbaan (25×60) is er een ondergrond harde leemlaag en daar bovenop 8 cm toplaagzand (wit) met polyvlokken.

De bodem van de binnenbaan met polyvlokken.

In de buitenbaan bestaat de onderlaag uit granulight met drainagebuizen. 15 cm m3c en 7 cm toplaagzand (creme) met polyvlokken. In verband met de weerkaatsing van de zon hebben we buiten geen wit zand.

Ook de bodem in de buitenbaan is met polyvlokken, alleen met cremekleurig zand.

De longeercirkel heeft een soortgelijke ondergrond als in buitenbaan, maar zonder toplaagzand. En in plaats van polyvlokken tapijtvezel.

Zand bodem longeercirkel DressagePro Zandcompleet
In de bodem van de longeercirkel zitten tapijtvezels.

Sproei installatie

De sproei installatie voor de binnen- en buitenbaan is aangelegd door BHO. Er ligt een pomp in de sloot die het water omhoog pompt.

Rondom de buitenbaan staan 4 sproeiers en rondom de binnenbaan 8 sproeiers.

Één van de sproeiers in de binnenbaan.

Geluidsinstallatie

In de binnenbaan hangen een soort zwarte lampenkappen. Dat lijkt het tenminste, maar dit zijn de geluidsboxen. Er hangen 10 boxen in de rijhal en 2 boxen in de kantine. Deze zijn apart van elkaar te regelen.

De boxen zijn geleverd door Mvie en ideaal met lessen en evenementen.

Stapmolen

De bestaande stapmolen die voor de manege stond is verplaatst naar waar eerder de longeercirkel lag. Onder die longeercirkel lag een bestaande laag gebroken puin, deze hebben we ook als basis gebruikt voor de stapmolen. Daar is een klein laagje zand overheen (M3C) gegaan, paddockroosters en weer een laag M3C zand met tapijtvezel (geleverd door Zandcompleet).

Om de stapmolen zit een dichte, hardhouten omheining. Daar buitenom is een deel van de beukenhaag geplant die naast de parkeerplaats stond.

>>> De vlog over de stapmolen kun je hier bekijken.

Paddocks

Op bestaande buitenbak 6 paddocks van 10×17,5 meter. Bestaande drainage en worteldoek was kapot en er dus uit laten halen. Hekwerk van Horsefriend: https://horsefriend.nl/winkel/type-6-ronde-palen-o12cm-met-doorgestoken-planken-11×3-5cm/ 3 liggers, waxed wood.

Bodem hield zich niet goed en dus bodem aangepast. Natte grond eruit. 30-40cm gebroken puin. Laag granulight. Bij 2 paddocks paddockroosters en daarna M3C zand. Bij andere paddocks paddockroosters weggelaten omwille van de kosten. Zand en paddockroosters geleverd door Zandcompleet. Paddocks aangelegd door Voskuilen.

Mestcontainer

In plaats van een mestplaat heb ik gekozen voor een mestcontainer. Doordat je deze netjes kunt afsluiten heb je geen last van stank. De container is geleverd door G.J. van Leeuwen.

Hij komt ook elke 2 weken om de mestcontainer te legen.

Als de container vol begint te raken, dan kunnen we met de shovel erin rijden om mest naar achter te schuiven. Dan kunnen de kruiwagens weer makkelijker geleegd worden. In het geval de container zo vol is dat het niet meer mogelijk is om de kruiwagen te legen, dan kunnen we heel eenvoudig de mest over de rand kiepen met de shovel.

Mestcontainer DressagePro Avant
De mestcontainer kan netjes afgesloten worden.

Kantine

De oude kantine is volledig weggehaald, behalve de ruimte waar de oude keuken in zit, de toiletten en twee pilaren. Alles is vervolgens opnieuw opgebouwd door Schouten Montage (Hippolytushoef).

De bestaande vloer hebben we laten liggen en deze met vloerverf geverfd (RAL 7021). Ook de houten pilaren zijn in die kleur geverfd.

DressagePro Kantine Keuken nieuw
De eilandkeuken is van het Keukenhuys in Hoorn.

Boven de kantine zijn er 4 slaapkamers, 2 kantoorruimtes en 3 badkamers (door Maxaro). In alle 6 de kamers zit airconditioning die tevens werkt als verwarming.

Aan de voorzijde zijn grote raampartijen gemaakt, de aluminium kozijnen zijn geleverd door Creon kozijnen (kleur RAL 7021).

De ramen uitkijkend op de manege hebben we hergebruikt en rechtop geplaatst. Deze stonden eerst schuin. Tussen de kantine en de binnenbaan is een veranda gekomen, zodat je daar kunt zitten en lessen kunt bekijken.

Door uitbreiding van het team is er op de begane grond ook een kantoorruimte bijgekomen.

De deuren in de kantine zijn van Albo. Ze hebben een eiken buitenlaag en zijn in de kleur Natural Oak.

Kantine DressagePro Manege oud
Kantine DressagePro Manege nieuw
De kantine voor (boven) en na (onder) de verbouwing.

Weiland

De bodem op het land hebben we laten omploegen en in heuvels laten leggen. Dit is voor de afwatering en daarnaast zijn er ook buizen gelegd.

Het hekwerk rondom de weide is door Horsefriend aangelegd. Wij hebben de Waxed Wood met 2 regels. Dit hout geeft niet af als het buiten warm is.

Omheining weiland DressagePro Horsefriend

 

3 antwoorden
 1. Monique
  Monique zegt:

  Bewondering voor alles wat je al hebt gedaan.
  Wat je nog gaat doen.
  Mooi voorbeeld dat laat zien dat je groot mag dromen en dan ook doen???

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *