Er wordt steeds meer bekend over wat voor effecten een slechtpassend bit op je paard kan hebben. Die effecten gaan veel verder dan alleen een open mond of een paard dat zijn tong over het bit probeert te gooien.

Zo kan het paard zijn ….

Als we alle studies over paardenwelzijn en het aansnoeren van de neusriem lezen, dan zou het eindresultaat simpel moeten zijn: nooit meer een aangesnoerde neusriem. En toch is dit niet de realiteit.

Het is al lastig een duidelijke regel te creëren als het gaat om hoe strak de neusriem danwel niet mag zijn en waar de druk gemeten dient te worden. Zo is de twee-vinger richtlijn …

Ruiter met paard. Inspiratie voor de ruiter om je ambitieuze doelen te behalen.

Er is een periode geweest dat je de ene blog/video/training/workshop/cursus na de andere voorbij zag komen over het rechtrichten van je paard. Natuurlijk. Rechtrichten is een belangrijk thema in je training, samen met de andere basisvoorwaarden. Maar hoe is het eigenlijk met de rechtheid van jou als ruiter gesteld?

Oké, je hebt een ambitieus doel gesteld. Misschien wil je wel de klasse Z behalen of die slipjas. Of misschien heb je als doel om met ontspanning op wedstrijd te kunnen verschijnen en niet, zoals nu het geval is, dat je telkens moet afgroeten doordat je paard in paniek raakt en in de staak gaat. Wat je doel ook is, je hebt twee aspecten nodig.

Soms heb je gewoon van die momenten dat je in de training of op wedstrijd flinke miscommunicatie hebt met je paard. Jij vraagt A (of althans… dat is de bedoeling) en je paard doet B. ‘Vroeger’ was je misschien boos geworden en had je je paard bestraft, maar inmiddels weten we allemaal dat dat niet de meest zinvolle reactie is. Zeker als je je bedenkt dat je paard echt wel zijn best doet om jouw hulpen te begrijpen.

Heb jij binnenkort een wedstrijd? En zoja, welke verwachtingen heb je? Wat verwacht je van je eigen prestatie? Denk je dat je een goede focus zult hebben? Verwacht je dat je ontspannen zal zijn of dat je zal verkrampen van de spanning? En dat je nu eens een keer goed gaat luisteren naar de voorlezer en deze keer niet verkeerd rijdt?