kreupel teugelkreupel verkeerd bit bitten bitfitting dressuur paardrijden tips advies

Is jouw paard teugelkreupel door een verkeerd bit?

Er wordt steeds meer bekend over wat voor effecten een slechtpassend bit op je paard kan hebben. Die effecten gaan veel verder dan alleen een open mond of een paard dat zijn tong over het bit probeert te gooien.

Zo kan het paard zijn balans kwijtraken en onregelmatig gaan bewegen. We noemen dit dus eigenlijk dat het paard teugelkreupel is.

Het is de onregelmatigheid die verschijnt op het moment dat de teugels worden aangenomen.

Maar hoe kan dat veroorzaakt worden door een slechtpassend bit?

Dat heeft te maken met het tongbeen.

De tong zit door middel van een kraakbenige constructie, het tongbeen, via spieren vast aan het kaakgewricht waar veel zenuwen langslopen.

Het kaakgewricht staat weer in verbinding met de oren van het paard, waar het evenwichtsorgaan van het paard zich bevindt.

Druk op de tong door een verkeerd bit geeft een verandering van druk op het tongbeen, de kaakgewrichten en kan uiteindelijk resulteren in een balansprobleem en dus teugelkreupelheid.

Druk op de tong door een verkeerd bit geeft een verandering van druk op het tongbeen, de kaakgewrichten en kan resulteren in een balansprobleem van het paard en dus teugelkreupelheid

Behalve invloed op het evenwicht van je paard, heeft het tongbeen ook nog invloed op de voorbenen. Vanaf het tongbeen lopen er namelijk spieren naar het schouderblad en naar de borst van je paard.

Door onaangename druk op de tong, kunnen de spieren in de borst en onderhals aangespannen worden.

Dit zorgt ervoor dat je paard niet meer op een juiste manier zijn bovenlijn kan gebruiken, maar ook kan het leiden tot onregelmatigheid als de spieren aan één kant meer worden aangespannen dan aan de andere kant.

kreupel teugelkreupel verkeerd bit bitten bitfitting dressuur paardrijden tips advies

Dan hebben we ook nog te maken met een paard dat van nature niet honderd procent symmetrisch is en de natuurlijke scheefheid van het paard zal het balansprobleem nog eens uitvergroten.

Heeft het paard ook nog blokkades ergens in het lichaam, dit noem ik vaak de onnatuurlijke asymmetrie, dan is dit weer een opeenstapeling van factoren die meespelen in het veroorzaken van een ‘teugel’ kreupelheid.

De ruiter speelt hierin natuurlijk ook mee, want ook wij zijn niet helemaal symmetrisch en halen het paard nog meer uit balans. Én we kunnen een ongelijke inwerking hebben met onze teugels.

Is teugelkreupelheid wel zo onschuldig?

Als je al de bovengenoemde factoren bekijkt is het wel heel duidelijk dat teugelkreupelheid wijst op een toch wel groot ongemak bij het paard.

Een paard wat zich dusdanig scheef belast, door welke oorzaak dan ook, zal uiteindelijk echt kreupel worden als hij dit dus al niet is.

Probeer daarom met een bitfit consultant, je instucteur, de behandelaar van je paard, maar bijvoorbeeld ook je hoefsmid en tandarts (die ik hierboven niet heb genoemd maar ook nog een onderdeel kunnen spelen in dit verhaal) duidelijk te krijgen wat er speelt en rij niet door een ‘teugel’ kreupelheid heen, want uiteindelijk zal dat resulteren in grotere problemen.

Als je merkt dat je enige twijfel hebt over of je je doel wel kunt halen, bedenk dan eens voor jezelf of die twijfel gegrond is.

2 antwoorden
 1. Simone
  Simone zegt:

  Complimenten voor het artikel.

  Wat heel jammer is dat ruiters het altijd zoeken in alle soorten bitten en hulp middelen.
  En niet kijken wat doe ik verkeerd.
  Idd tandarts goed materiaal staat voorop!
  Ik kom nog te veel mensen tegen die het bij het paard zoeken en niet bij zich zelf!
  Blijf schrijven…. meer dan top!

  Beantwoorden
 2. marleen
  marleen zegt:

  Interessant artikel! Vroeger keek men nooit naar of het bit wel goed past, maar ik vind het goed dat er tegenwoordig wel de juiste aandacht voor is. Zodra ik weer een eigen paard heb zal ik ook zeker opzoek gaan naar een goede bitfitter bij ons in de buurt! Zodat ik meteen een goed en prettig bit heb voor hem/haar.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *