Hippisch ondernemen: de nummer #1 smoes die ons tegenhoudt

Is het jouw droom om hoog te presteren in de sport? Helaas, je hebt een goed paard nodig en daar is weer veel geld voor nodig.

Wil je graag een eigen stal runnen? En heb je zelf of je ouders niet veel geld? Zeg dan die droom maar vaarwel.

Toch..?

De nummer één reden waarom mensen geen hippisch ondernemer worden, ik heb niet genoeg geld / geen goed paard / geen eigen stal.

Een gebrek aan de juiste middelen dus.

Maar is dat echt iets waardoor je geen hippisch ondernemer kunt worden? Is dat écht wat je tegenhoudt?

Ik droomde vroeger van het hebben van een eigen pensionstal.

Dat was voor mij op dat moment absoluut niet realistisch in de zin van dat ik geen eigen geld had en dus helemaal geen eigen stal had kunnen kopen.

Moet dat er dan voor zorgen dat ik mijn droom om in de paarden te werken aan de kant schuif?

Nee.

En gelukkig maar, want zeven jaar later heb ik wél mijn eigen hippische accommodatie kunnen aanschaffen.

Een gebrek aan middelen mag vrijwel nooit een reden zijn om niet ergens voor te gaan.

Als je een gebrek aan geld, een goed paard of een eigen accommodatie hebt, dan zul je creatief moeten zijn en via een omweg moeten proberen om jouw dromen te verwezenlijken.

En dat is een traject wat heel veel tijd en inzet kost.

Bij mij duurde het zeven jaar, maar het kan ook wel tien of vijftien jaar duren.

Een gebrek aan middelen mag nooit een reden zijn om ergens niet voor te gaan

hippisch ondernemen

Mijn aangekochte accommodatie voor de verbouwing

Bovendien, een gebrek aan middelen is meestal ook niet de reden waarom iets niet lukt.

Maar we gebruiken het onbewust als excuus om te maskeren dat we óf niet de juiste strategie hebben (we nemen niet de juiste acties) óf niet de juiste mindset.

Zeker in de paardensport waar je uiteindelijk wél een goed paard nodig hebt of die accommodatie, wordt het hebben of niet hebben van bepaalde middelen aangegrepen als reden waarom iets niet kan of niet lukt.

Maar de meeste ruiters die nu in de top rijden, hadden bijvoorbeeld zelf niet de middelen om een goed paard aan te kopen.

Zij zijn bijvoorbeeld afhankelijk van een sponsor.

Klopte die sponsor op een dag bij hen aan en zei:

“hey, jij lijkt mij een aardig persoon en je kunt vast goed paardrijden, ik ga jou sponsoren, voorzien van goede paarden en miljoenen in jou stopppen.”

Nee, natuurlijk niet.

Door ontzettend hard te werken op stallen, paarden van anderen te rijden, af te zien, weinig verdienen en daarnaast goed met mensen omgaan en je afspraken nakomen.

Dan kun je in de situatie komen dat je sponsoren krijgt die jou gaan helpen met het verwezenlijken van je dromen.

Maar dat gaat dus niet vanzelf.

Ik heb gemerkt dat er heel veel mogelijk is, zo lang je het maar heel graag wilt en bereid bent om daar hard voor te werken

Als je lange tijd bezig bent om je dromen te realiseren, dan kan het zijn dat gaandeweg je dromen ook veranderen.

Ook al dacht ik vroeger dat ik graag een pensionstal wilde, nu ga ik hele andere dingen doen met de accommodatie waar ik pasgeleden de sleutel van heb gekregen.

Het wordt een trainingslocatie als aansluiting op de online trainingen.

Ik ben er in de afgelopen jaren achter gekomen dat ik niet het type ben die van routine houdt en meer ben van het pionieren, van nieuwe dingen bedenken.

Een pensionstal was dus op den duur vast gaan vervelen.

En het is ook niet zo dat ik in de afgelopen zeven jaar de hele tijd bezig ben geweest om maar een eigen pensionstal te kunnen verkrijgen.

Sterker nog, toen ik als hippisch ondernemer begon, had ik die droom helemaal losgelaten en ben ik mij op andere dingen gaan focussen.

Ik kwam er daardoor achter dat ik het heel leuk vind om kennis te delen, om mijn eigen aha-momenten te delen en het supertof vond als ik daarmee andere ruiters kon helpen.

Dat leidde tot blogs over het trainen van je paard, tot online workshops, een jaarlijks evenement, een boek om de voortgang van je trainingen in bij te houden en de online trainingen met toptrainers.

En toen dat allemaal heel goed ging, kwam mijn droom weer in zicht om een eigen accommodatie te hebben.

Ik huurde locaties voor het jaarlijkse evenement en trainingsdagen, maar het leek mij zo veel fijner om dat zelf in de hand te hebben.

Om een locatie te hebben waar je het helemaal hebt zoals jij wilt.

En zo ben ik op zoek gegaan naar een eigen hippische accommodatie en die heb ik dus kunnen kopen door alle (online) activiteiten.

Ik heb mijn droom van een eigen pensionstal even moeten loslaten omdat ik op dat moment niet de middelen had en heb ik via een andere route ervoor moeten zorgen dat ik wél de juiste middelen kreeg.

En ging dat in een rechte lijn?

Nee, ik bewandelde, laten we zeggen, een kronkelpad.

Af en toe (lees: heel vaak) nam ik de verkeerde route of nam ik de toeristische route, maar uiteindelijk ben ik wel weer op de koers gekomen die ik wilde ook al is mijn droom dus wel een beetje veranderd.

Ik heb gemerkt dat er heel veel mogelijk is, zo lang je het maar heel graag wilt en bereid bent om daar hard voor te werken.

En ondanks dat middelen, zoals geld of een goed paard, heel handig zijn in de paardensport, laat het je niet tegenhouden om je dromen te achtervolgen.

Heel veel mensen die als ondernemer succesvol zijn, zijn niet met de juiste middelen begonnen, maar hebben via een omweg er alsnog voor gezorgd dat ze hun dromen kunnen verwezenlijken.

En het leuke is, als je die ‘omweg’ neemt, kom je erachter dat je daar ontzettend veel van leert en dat het plezier en de voldoening vooral zit in het bewandelen van dat kronkelpad dan het uiteindelijk realiseren van je droom.

1 antwoord
  1. Rieka van mierlo
    Rieka van mierlo zegt:

    Ik ben totaal geen ruiter maar ben dol op paarden zou graag voor mezelf willen werken want je hebt altijd iets op een pensionstal wat je niet wilt of anders ziet.
    Bv voeren weidegang enz…

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.