Nóg meer tips om sneller progressie te boeken in de training

Al eerder schreef ik een blog met vier tips om sneller vooruitgang te boeken. Deze tips gaan over hoe je het beste leert en hoe je jezelf kunt verbeteren.

Ik kreeg veel leuke reacties op de blog en daarom ben ik heel blij dat Marlies van Schelven, die zich veel met dit thema bezighoudt, nog meer tips voor ons heeft:

Je brein is maakbaar: 6 tips om hier goed gebruik van te maken

Wanneer je iets vaak doet wordt het op een gegeven moment een automatisme.

Dat is hartstikke handig want dan hoef je niet meer continue over elk aspect na te denken. Maar soms loop je ook vast in oude patronen en wat zijn die moeilijk om af te leren.

In de paardensport is dat ook zo! Heel veel handelingen zijn onbewust geworden, die gaan op gevoel.

Maar sommige dingen zijn lastig om te veranderen. Het lijkt wel alsof die vastgeroest zijn in je manier van rijden. Gelukkig is je brein maakbaar en kun je, hoe vastgeroest je ook bent, jezelf toch weer verder ontwikkelen.

Het hebben van aanleg en talent hebben is namelijk geen vaststaand feit. Je kunt dat ontwikkelen. Wanneer je met aandacht en motivatie traint kun je verder doorgroeien dan dat je zelf vooraf misschien had verwacht.

Hoe je dit aanpakt leg ik je uit aan de hand van 6 tips. Maar eerst wil ik je kort meenemen in de wondere wereld van je brein.

Van geitenpad naar goed geasfalteerde zesbaans snelweg

Een gedachte of een beweging zijn hersencellen (neuronen) die zich met elkaar hebben verbonden door samen chemische signalen te vuren. Dus alles wat je denkt, doet en voelt is een neuraal netwerk van samen vurende neuronen.

In het begin is zo’n netwerk nog niet zo sterk.

Je kunt het vergelijken met een smal geitenpad. Wanneer je die gedachte vaker hebt of vaker datgene doet of voelt verandert het geitenpad in een snelweg. Het neurale netwerk is dan sterker geworden.

Vervolgens worden die snelwegen ook geasfalteerd. Dat doet het stofje Myeline. Elke keer wanneer je een specifiek netwerk gebruikt wordt het laagje Myeline steeds een beetje dikker.

Dit verklaart waarom je vaak dezelfde gedachtes hebt of op dezelfde manier reageert. Je hebt dan een goed geasfalteerde zesbaans snelweg in je brein ontwikkeld.

Alles wat je denkt tijdens het rijden, of het nu je gevoel bevordert of belemmert, komt doordat Myeline het heeft geïsoleerd in je brein. Elke beweging die je maakt te paard ligt vastgelegd in je brein dankzij Myeline. Word je snel boos op je paard of ben je juist een geduldige ruiter? Je raad het al: Myeline.

6 tips om nieuwe snelwegen te asfalteren

Paardrijden is dus door de tijd heen geprogrammeerd in je brein. Maar zoals ik al zei is het brein ook maakbaar. Het programma is aan te passen.

Je kunt de geasfalteerde zesbaans snelwegen laten verslonzen en nieuwe aanleggen die je helpen om een betere ruiter te zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat je brein die nieuwe snelwegen gaat gebruiken en vervolgens blijft gebruiken?

Ik geef je 6 tips om hiermee aan de slag te gaan:

Het hebben van aanleg en talent hebben is geen vaststaand feit. Je kunt dat ontwikkelen.

1. Richt je aandacht op wat nuttig en relevant is

Voordat je op je paard stapt is het slim om jezelf afvragen wat nuttig is om te doen die training. Door je aandacht bewust te richten op wat op dat moment relevant en nuttig is gaat de dopamine stromen.

Je kunt dopamine zien als een soort beloningssysteem in je lichaam. Je stelt je daardoor open voor leren.

Maar je leert niet alleen als je op het paard zit, je leert ook wanneer je bijvoorbeeld naar een masterclass gaat of een video kijkt.

Ook dan kun je je aandacht richten op wat nuttig is. Bedenk vooraf wat je er precies uit wilt halen: ‘What’s in it for me?’. En laat de dopamine lekker stromen.

2. Maak gebruik van associaties

Probeer wat je doet en leert te associëren met iets wat voor jou verwant is met dat moment. Een associatie kun je zien als een afrit naar de snelweg.

Hoe meer associaties je hebt, hoe uitgebreider het neurale netwerk wordt. Je hebt meer afritten gemaakt richting die snelweg.

Zet al je zintuigen in bij het associëren. Misschien had je wel een liedje in je hoofd tijdens het rijden of viel een bepaalde geur op. Je leert namelijk de context mee.

Een voorbeeld: Wanneer je tijdens het studeren altijd kauwgom kauwt, zul je je examen waarschijnlijk beter maken wanneer je dan óók kauwgom kauwt. De kauwgom is de context die je hebt meegeleerd en dus een extra associatie.

3. Kijk naar anderen maar houdt het dichtbij jezelf.

Door te kijken zorgen de spiegelneuronen in je hersenen ervoor dat er een neuraal netwerk in de grondverf wordt gezet. Hartstikke handig dus! Maar let wel op dat je kijkt naar iets of iemand die dichtbij je staat. Dat je jezelf ook echt die manier van trainen of die oefening de volgende dag ziet doen.

Wanneer het niet aansluit (bijvoorbeeld een ruiter die de pirouettes oefent en terwijl jij bezig bent met wijken) doen je hersenen niks met wat je hebt gezien. Dat is zonde!

4. Zorg voor een kapstok

Je hebt een kapstok nodig om al je nieuwe kennis en vaardigheden aan op te hangen.

Dit kun je doen door na het rijden voor jezelf te benoemen wat je huiswerk voor de volgende keer is. Haal dit huiswerk weer op zodra je weer gaat rijden.

Je hoeft het huiswerk niet eens rijtechnisch tot in detail te benoemen. Een gevoel, gedachte of andere associatie die je weer terug brengt naar je huiswerk is ook goed.

Want elke associatie is weer een extra afrit naar die zesbaans snelweg die je aan het asfalteren bent.

Je leert niet alleen als je op het paard zit, je leert ook wanneer je bijvoorbeeld naar een masterclass gaat of een video kijkt.

5. Daag jezelf uit… maar niet te veel

Het is goed om jezelf uit te dagen. Het is vaak spannend om dat te doen.

Je maakt dan een beetje adrenaline aan en dat stelt je weer open voor leren. Het maakt je neurale netwerken sterker en uitgebreider.

Dus ga de uitdaging aan en plan een wedstrijd, rijd mee in een clinic of maak die bosrit! Let wel op dat de spanning niet te hoog is. Stress heeft juist een tegenovergestelde werking en sluit je af voor leren.

6. Zorg voor een passende instructeur

Een instructeur speelt vaak een belangrijke rol in je ontwikkeling. Het is in de les zijn of haar verantwoordelijkheid om je dopamine te laten stromen.

Dat doet een instructeur door je nieuwsgierigheid te prikkelen, je een veilig gevoel te geven en samen met jou trots te zijn op geleverde prestaties. Daarnaast is het natuurlijk ook je eigen verantwoordelijkheid om bij een instructeur les te nemen die goed bij jou past.

Je hebt ontzettend veel mogelijkheden om jezelf te laten groeien als ruiter. Pas deze 6 tips regelmatig toe of je nu aan het rijden bent, bij een wedstrijd kijkt of een evenement bezoekt.

Zo zorg je ervoor dat elke actie die je onderneemt bij kan dragen aan jouw ontwikkeling. Want wanneer je er bewust mee aan de slag gaat dan asfalteer je een paar duurzame zesbaans snelwegen!

Voor meer informatie over Marlies, check haar website door hier te klikken.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.