redenen doelen niet halen mentaal mindset advies tips

6 redenen waarom we onze doelen niet halen

Oké, je hebt een ambitieus doel gesteld.

Misschien wil je wel de klasse Z behalen of die slipjas.

Of misschien heb je als doel om met ontspanning op wedstrijd te kunnen verschijnen en niet, zoals nu het geval is, dat je telkens moet afgroeten doordat je paard in paniek raakt en in de staak gaat.

Wat je doel ook is, je hebt twee aspecten nodig.

Één aspect dat je nodig hebt om je doelen te behalen is de juiste strategie.

Met strategie bedoel ik dat je moet weten hoe je je doel moet behalen.

Welke lessen moet je volgen en hoe vaak? Waar liggen je verbeterpunten? Hoe maak je je paard sterker?

Alleen met de juiste strategie haal je niet automatisch je doelen.

Je moet nog wel die stappen nemen zoals beschreven in je strategie.

Om dat ook daadwerkelijk te doen, om écht tot actie over te gaan en dat te blijven doen, heb je een tweede aspect nodig.

En dat is motivatie.

Nu kun je misschien bij jezelf denken: ‘Motivatie? Natuurlijk ben ik gemotiveerd. Ik vind paardrijden het leukste om te doen!

Om je doelen te halen heb je ten eerste een goede strategie nodig. Hoe ga ik mijn doelen halen? Daarnaast heb je motivatie nodig

Dat geloof ik helemaal en waarschijnlijk ben je ook bovengemiddeld gemotiveerd. Anders las je waarschijnlijk dit artikel niet.

Maar…

We kennen allemaal wel momenten dat we minder gemotiveerd zijn.

Dat je tegen jezelf zegt dat je die ene training heus wel even kunt overslaan of vandaag even iets minder fanatiek gaat trainen. Of dat het weer roet in het eten gooit. Of je na een dag hard werken moe op de bank ploft. Of… of… of…

Er zijn talloze redenen die onze doelen kunnen dwarsbomen.

Ik noem hieronder…

Zes valkuilen die je wilt vermijden wil je gemotiveerd blijven.

Herken jij de volgende valkuilen? Lees ze goed door en bedenk voor jezelf hoe je ze gaat indekken.

redenen doelen niet halen mentaal mindset advies tips

1. Je gelooft er niet in dat je je doel gaat halen

Misschien klinkt het gek om een doel te stellen, terwijl je er zelf niet helemaal in gelooft dat je dat doel gaat halen. Maar je wilt niet weten hoe vaak dat voorkomt! Alleen we zijn ons er vaak niet van bewust.

Ik wil je vragen om je in te beelden dat je je doel haalt. Probeer je dat heel levendig voor te stellen. Hoe voelt het om je doel te halen?

Als je merkt dat je enige twijfel hebt over of je je doel wel kunt halen, bedenk dan eens voor jezelf of die twijfel gegrond is.

Waarom zou jij je doel niet kunnen halen? En waarom juist wel?

Bedenk voor jezelf of er sprake is van beperkende overtuigingen die je tegenhouden.

2. Je doet het voor een ander

Bepaal voor jezelf waarom je dit doel wilt behalen en waar de motivatie vandaan komt.

Soms kunnen we ons laten leiden door zogenaamde extrinsieke beloningen, zoals het krijgen van meer status(?) of erkenning als je een bepaalde klasse bereikt of wedstrijd wint. Of wat dacht je er van dat je wilt dat je ouders trots op je zijn.

Het is allemaal heel menselijk, maar het is handiger als je motivatie uit jezelf komt.

We noemen dat intrinsieke motivatie.

Je kunt jezelf dus afvragen hoe belangrijk het doel voor jou als persoon is. Wat voor plezier haal jij zelf uit het behalen van je doel?

3. Wat geef je er voor op?

De paardensport kost nu eenmaal veel tijd.

Dus als je gaat paardrijden betekent dit altijd dat je er iets voor moet opgeven. Er zit nu eenmaal niet meer dan 24 uur in een dag.

Maar dit geldt ook voor de uitgaven die je kunt doen. Als je geld uitgeeft aan je paard, kun je het niet aan andere dingen besteden.

Met andere woorden, je moet dus het een en het ander opgeven voor je hobby en het behalen van jouw doel.

Misschien moet je wel veel les nemen om je doel te kunnen behalen. Dan betekent dit dat die nieuwe kledingcollectie misschien wel niet in jouw kast komt te hangen.

Als je in de paardensport je doelen wilt behalen, zal je daar het een en het ander voor moeten opgeven en keuzes moeten maken. Het kost nu eenmaal tijd én geld

Maar ben jij bereid om die “opofferingen” te maken en ben jij je eigenlijk wel bewust van wat je allemaal moet opgeven?

Het helpt als je van tevoren bedenkt welke keuzes je moet maken om je doel te kunnen halen.

4. Het duurt lang voordat je de vruchten kunt plukken

Een ander mogelijk obstakel is dat je denkt dat het heel lang gaat duren voordat je je doel kunt behalen en voordat je beloond gaat worden voor je inspanningen.

Die gedachte kan heel demotiverend werken, want je moet nu opofferingen leveren.

Misschien dat je nu in de regen gaat trainen en moet afzien, terwijl je daar pas op een later moment de vruchten van kunt plukken.

Zorg ervoor dat je vaker wordt beloond voor je inspanningen. Natuurlijk is het al een beloning op zich als je merkt dat je paard vooruitgang boekt in de training, maar als jij elke dag je proef visualiseert is dat misschien minder goed zichtbaar.

Vier dus je successen en beloon jezelf.

5. Het voelt alsof je weinig controle hebt

Heb je eigenlijk wel het gevoel dat je zelf volledige controle hebt over het behalen van je doel? Of heb je het idee dat het in de handen van anderen ligt?

Natuurlijk ben je in de eerste plaats al voor een deel afhankelijk van je paard, maar hoe zit het met de rest?

Als je niet het idee hebt dat je zelf controle hebt over de resultaten, en dat het dus misschien niet uitmaakt of je jezelf volledig inzet, zal je misschien geneigd zijn om niet eens achter je doelen aan te gaan.

Belangrijk hierbij is natuurlijk dat je je doel zo formuleert dat je doel zo min mogelijk afhankelijk is van anderen.

6. Je omgeving steunt je niet

Het is belangrijk dat jouw omgeving jouw doel, en alles wat dat met zich meebrengt, steunt.

Natuurlijk bepaal je zelf hoe je je leven indeelt, maar als je partner een zuur gezicht trekt omdat je álweer ’s avonds naar stal moet, kan dat er toch voor zorgen dat je de volgende avond thuis blijft.

Of als je het gevoel hebt dat jouw hobby ten koste gaat van jouw gezinsleven, ga je toch met een minder fijn gevoel naar je paard toe.

Het is heel waardevol als jouw omgeving jou steunt in het behalen van je doel en je zelfs aanmoedigt.

Ga met elkaar in gesprek en maak goede afspraken.

21 antwoorden
 1. Peertje
  Peertje zegt:

  Mijn doel is met plezier een wedstrijd durven rijden. Ik heb een lief, fijn te rijden en werkwillig paard. Daarnaast ook nog een enthousiaste menpony.Met beide wedstrijden gereden, winstpunten gehaald, pony is M1 met winstpunten. Maar ik ben zo vreselijk nerveus voor wedstrijden. Ik wil dan overal zijn, behalve in de ring. Ik denk dan wat doe ik mezelf aan? Waarom moet ik mezelf bewijzen? Ik heb nu geen startkaarten meer, zag dat als een opluchting. En toch … ik blijf trainen. Ben ook heel blij met de tips op deze site. Is er hoop dat dit overgaat? Wie herkent dit? Wat doe ik eraan?

  Beantwoorden
 2. Carla van Assenderp
  Carla van Assenderp zegt:

  Hai Conny en de rest van de lezers ;

  Ik wil proberen mijn angst te overwinnen, terwijl ik eigenlijk een heel lief braaf paard heb. Door een ongeluk met een shetlander en een men kar heb ik mijn voet verbrijzeld en kon ik lange tijd niets. Ik ben 1x van mijn huidige paard gevallen, puur omdat ze schrok van een licht van een auto. Als je 49 bent lijkt het alsof angst meer om de hoek komt kijken en je je paard alleen nog maar onder controle wilt houden en vast wilt houden zodat je niet valt. Het stuk over contact teugel vind ik daarom ook heel waardevol en ga ik volop mee aan de slag.

  Groetjes,
  Carla

  Beantwoorden
  • Conny @ DressagePro
   Conny @ DressagePro zegt:

   Ha Carla, wat moedig van je dat je dit zo met ons wilt delen. Ik hoor heel vaak over angst bij ruiters en inderdaad, vaker als je wat ouder bent of als je eenmaal kinderen hebt. Hoe ouder je wordt, hoe meer je je ook bewust wordt van de gevaren. Fijn dat de video over de contactteugel je inspireert. Heel veel succes met het overwinnen van je angst! Zet em op! 🙂

   Beantwoorden
 3. Samentha
  Samentha zegt:

  Hoi Conny
  Ik ben de gene die de mails leest en mijn dochter van 17 rijd paard
  Ik vindt het gewoon heel belangrijk dat ik haar los van haar lessen ook kan begeleiden en elke hulp is daar bij welkom
  We zitten nu in een herstel periode ze zijn samen ongelukkig gevallen
  Dus het doel is weer volledig te kunnen rijden maar we gaan de goede kant op
  We hebben eigenlijk altijd doelen gesteld (haalbare )
  Zoals op wedstrijd de bak rond te kunnen rijden dat is lang een probleem geweest
  Daarna ontspannen een wedstrijd rijden
  Maar vooral met veel plezier te rijden
  Dat stuk mis ik nog wel eens bij ruiters dan ligt de nadruk enorm op presteren
  En dat is jammer
  Ik hoop nog veel van je te kunnen lezen ????

  Beantwoorden
 4. Susan
  Susan zegt:

  Mijn doelen zijn de afgelopen 2 jaar helemaal in duigen gevallen. Vorig jaar mijn 11 jarige ruin in laten slapen na n ernstige ziekte. Net 2 weken geleden mijn merrie die ik wilde verkopen, weg moeten brengen ivm ernstige kreupelheid (straalbeen). Dus 2 paarden in 1 jaar kwijt.
  Ben desondanks bezig met n 10 jarige ruin die behoorlijk verwaarloosd is de afgelopen 4.5 jaar. Mijn eerste doel is hem weer gezond te krijgen. Inmiddels is hij zo’n 4 maanden aan het werk en het lijkt de goede kant op te gaan. Wel is hij erg kijkerig en kan in paniek raken. Wat voor mij weer een uitdaging is om niet angstig te worden maar hem te blijven begeleiden.Verder hoop ik in het voorjaar hem te kunnen starten in de L dressuur. Als hij gezond blijft natuurlijk verder.
  Maar mijn motivatie was erg ver te zoeken. Heb ook gedacht om gewoon eens n jaar zonder paard te zijn. Maar daar kan ik niet aan wennen…
  Conny jouw mailtjes motiveren mij ook deels weer de draad op te pakken.

  Beantwoorden
 5. Harm de ruiter
  Harm de ruiter zegt:

  Hallo conny. En alle andere paarden liefhebbers

  Ik wou graag zeggen dat ik conny haar mail zeer graag lees. het is motiverend en inspirerend .

  Ik heb diverse paarden .
  Maar rij met 1 wedstrijd gericht.
  Ben op dit moment m1 maar nog zonder winstunten .
  We moeten nog meer de puntjes op de I zetten het doet rommelig aan.
  Zo voelt het voor mij ook.
  En wordt ook bevestigd door featback juryleden.

  Jong paard.
  Ruiter middelbare leeftijd .
  En allebij nog lerende.

  Mijn doel is de z door te komen.
  En daar na maak ik nieuwe doelen .

  Mvg harm

  Beantwoorden
 6. linda
  linda zegt:

  hoi Conny
  ben sinds november gaan rijden op een fries de gene die hem gereden heeft reed buitenritten en veel voor zich zelf, zij is gestopt om dat ze zwanger was, en ik ben hem gaan rijden om dat die van mij kreupel was niks ernstigs gelukkig, nu ben ik dus met de fries aan het rijden, ben in november voor het eerst op concours gegaan spanning tot en met bij mij en het paard dit was ook zijn eerste keer van huis en in de ring,
  maar nu heb ik veel problemen in de ring dat hij geen activiteit meer toont en niet meer op mijn been reageert waar door ik mijn benen op trek en ook het wijken en actief stukken niet meer kan uitoefen en dan staat er als commentaar meer voor het been maken, wel raar als ik thuis ben en veel overgangen oefenen om hem dan meer voor het been te maken gaat dan goed maar ben ik op wetstrijd dan lijkt hij wel dood voor het been.

  Ik rij niet met sporen om dat hij thuis wel reageert op de kuit druk.

  Kan iemand mij tip geven wat ik kan doe om dit op te lossen.
  Gr linda

  Beantwoorden
  • Conny @ DressagePro
   Conny @ DressagePro zegt:

   Hey Linda!

   Wat jij omschrijft is een heel herkenbaar probleem. Je kunt aan 3 oorzaken denken. Ten eerste, in de proef ligt eigenlijk de africhting onder een vergrootglas. Beheers je een oefening thuis voor een 6, dan is de kans groot dat dat in de proef een 5,5 is. Als je paard thuis ‘redelijk’ voor je been is, dan kun je er in de proef achter komen dat het toch iets minder goed voor elkaar is dan gedacht.

   Dan heb je ook nog het mentale deel bij je paard. Als je paard door de omgeving iets meer spanning heeft, kan hij zich daar op gaan inhouden. Het kan dan aanvoelen alsof je paard in zijn eigen bubbel kruipt en dat jouw hulpen minder goed door komen.

   De derde is het mentale deel bij jezelf. Ook kan het zo zijn dat je zelf door spanning onbewust iets verkrampt, waardoor je meer remmende hulpen geeft. Bijvoorbeeld doordat je iets met je bovenbenen knijpt of iets meer spanning in je handen hebt. Dit is iets wat we vaak helemaal niet doorhebben, maar waar je paard wél op reageert.

   Probeer er eerst eens achter te komen of het rijtechnisch is, mentaal bij je paard of mentaal bij jezelf. Of een combinatie van twee of drie factoren. Echt probleem vraagt namelijk weer een andere oplossing.

   Succes!!!

   Beantwoorden
 7. Natascha Bareman
  Natascha Bareman zegt:

  Hoi Conny
  Het doel voor mij is om straks met het paard waar ik 5 jaar geleden nog in de L2 reed een M1 proef te rijden met winst.
  Mijn doel pas ik tussentijds ook aan met tussendoelen die ik denk dat nodig zijn om het te bereiken.
  Dit is wat ik tot nu toe aan heb gewerkt.
  Eerst gewerkt aan het terug opbouwen van de basis en conditie. Toen heb ik een wedstrijd gereden in het L2 waar ik nog heb licht gereden. Daarna als doel gesteld te oefenen aan het doorzitten. De wedstrijd erop de gehele proeven doorgezeten. Na die wedstrijd moest ik over naar het M1, omdat ik het maximale aan punten had vanwege de punten van 5 jaar terug.
  Afgelopen weekend voor het eerst M1 gestart, waarbij ik als doel had gesteld schouderbinnenwaarts en contragalop goed uit te voeren. (Dit lukte aardig) Helaas was het tempo veels te laag in deze proef, waardoor ik net geen winst had. Nu heb ik als doel gesteld de volgende wedstrijd actiever door de ring te gaan.
  Nu wetende dat een paard van 18 wellicht meer energie nodig heeft, heb ik besloten om haar een ander soort voer te geven waarbij ze hoop ik meer energie krijgt. De komende tijd werken we aan een actief paard en hopelijk rijden we dan in 2017 onze winstpunt.

  Beantwoorden
 8. Amber
  Amber zegt:

  Ik ben nu een maand bezig met het trainingsplan en ik vindt het super! Normaal wilde ik elke dag trainen trainen trainen en vergat ik plezier te hebben en mijn paard en mij zelf ook wat rust te gunnen. Dus nu heb ik ook dagen dat ik wat rustiger train na een dag wat zwaarder trainen. Mijn doel is om eind volgend jaar M1 gestraft te hebben en in de toekomst ook het Z te bereiken. Volgende week zondag is ons L2 debuut en ik heb er veel vertrouwen in. Ik heb iedere week 2 keer les van twee verschillende instructrices en ik heb pas ook een clinc gereden bij ons op de manege. En als er wat foutjes in de proef zitten kunnen we er alleen maar van leren!

  Beantwoorden
 9. mirte hehemann
  mirte hehemann zegt:

  Met mijn 5jarige merrie te springen. En strax dressuurwedstrijden te gaan rijden. Ze is best makkelijk voor zo’n jong paard. Ze heeft altyd voor de kar gestaan waardoor ze de linkergalop moeilijk beheerst onder het zadel. Helaas kan ik momenteel alleen longeren omdat mn zadel gestolen is… ik hoop haar tot het Z te rijden later x

  Beantwoorden
 10. Marlinda Thijs
  Marlinda Thijs zegt:

  Rijd voor een stal ,mijn doel is om ze tot de GP uit te brengen maar ze hebben alle 3 wat pittige karakters en ze zijn snel heet in het hoofd .Hoe krijg ik ze rustiger in het hoofd?
  Om die balans en mooie samewerking met de paarden te krijgen .,Ze zijn 8 en 3 en nog een van 3 jaar oud .

  Beantwoorden
 11. petra
  petra zegt:

  Ik ben net begonnen met het trainingsplan in te vullen en wat een inzicht geeft het!
  Mijn doel is om mijzelf na een behoorlijke val met ernstige gevolgen (elleboog uit de kom en heel veel stuk in mijn arm) zover te krijgen dat ik zonder angst weer op mijn paard stap. Ik rijd al meer dan 30 jaar en het angstgevoel is nieuw voor mij.
  Ik wil mijzelf hier overheen kunnen zetten zodat ik aan de slag kan met ons nieuwe paard die een zelfverzekerde ruiter verdiend en nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen niet alleen als dressuur maar ook als voltigepaard!

  Beantwoorden
  • Conny @ DressagePro
   Conny @ DressagePro zegt:

   Fijn dat het zoveel inzicht geeft!

   Lijkt me enorm lastig als angst de overhand heeft gekregen. Je hoort er steeds vaker over; vroeger lag er toch wel een taboe op dat onderwerp. Heel veel succes met het overwinnen van je angst!

   Beantwoorden
 12. Renske van Beek
  Renske van Beek zegt:

  Mijn doel is om op deze voet verder te gaan en te blijven ontwikkelen. Mijn paard is zo werkwillig en ik kan met met ontspanning laten aanspannen, daar ben ik zo trots op. Ik wil hem graag op deze manier sterker en rechter laten worden zodat ik meer gedragenheid en souplesse krijg en zodat we uiteindelijk in het Z kunnen starten. We starten nu M1 en ik moet eerlijk zeggen dat ik dat al niet had verwacht voor een 13 jarig paard dat altijd alleen maar gesprongen had en nooit echt gedressuurd.

  Beantwoorden
 13. Wytske
  Wytske zegt:

  Mijn doel is deze winterperiode mijn friese paard en mezelf L2 startgerechtigd te krijgen. de wedstrijden zijn al opgegeven , de privélessen gepland. Mijn grootste valkuil is de druk die ik voel op het moment dat er teveel wedstrijden gepland staan, de bak een zwembad wordt( heel reeël in Nederland) en ik het gevoel krijg dat ik “moet”. tegenwoordig behoort een gepland ritje door het bos er ook bij. Dit werkt voor mij erg goed!

  Beantwoorden
 14. Petra
  Petra zegt:

  Mijn doel is om deze winter te starten in de L1 en met een ontspannen paard te rijden en zonder angst bij mezelf. Ik wil heel graag deze winter mezelf zien groeien en de L1 uitrijden. Ik wil zekerder worden van mezelf en me niet zo laten beïnvloeden door meningen en commentaar van anderen. De eerste wedstrijd staat gepland voor half november.

  Beantwoorden
 15. Anja Cowell
  Anja Cowell zegt:

  Mijn doel is om deze winter wedstrijden te rijden met een “ontspannen” paard en gaan voor een klassement in Z1. Cartier was net niet zo nerveus als het laatste paard in de TRT Masterclass, maar het kwam toch heel dicht in de buurt. Daar hebben we hard aan gewerkt. Thuis zie je ondertussen een paard dat vol zelfvertrouwen door de oefeningen fietst en ik wil dit nu ook graag op wedstrijd terug zien.

  Beantwoorden
 16. Christel Deugd-Verburg
  Christel Deugd-Verburg zegt:

  Mijn doel is rijden op het hoogste niveau, waarbij ik maximaal kan genieten van de rit omdat mijn paard met zoveel plezier en gemak aan het werk is en waarbij wij als combinatie een inspiratie mogen zijn voor anderen om met plezier samen te werken.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *