paard veel drinken veel plassen medisch tips advies

Plast en/of drinkt jouw paard veel? Dit zijn de mogelijke oorzaken

Misschien valt het je op dat je stal veel natter is dan normaal of vind je dat je paard wel erg vaak met zijn neus in de drinkbak zit. Wat kan dit veroorzaken?

Deze vraag werd gesteld door een lid van de Ruiterclub tijdens een live Q&A en Morgan heeft het volgende antwoord gegeven.

Veel drinken en veel plassen gaat natuurlijk vaak samen. Als paarden veel plassen, dan moeten ze veel drinken, want anders drogen ze uit.

En andersom geldt dit ook: als paarden veel drinken, gaan ze automatisch veel plassen.

In dierenartstermen noemen we dit PUPD: polyurie, polydipsie.

Dus teveel plassen en teveel drinken. Dit kan een aantal medische oorzaken hebben.

Maar je moet je eerst afvragen of jouw paard echt teveel drinkt.

Het kan namelijk zijn dat je jouw paard wel veel ziet drinken, maar dat hij niet daadwerkelijk zoveel water per keer drinkt. Jouw paard kan dus veel drinken, maar de hoeveelheid water per keer is misschien niet zo groot.

Paarden drinken tussen de 30 en 35 liter water per dag, afhankelijk van een aantal factoren. Dus onderzoek eerst of je paard écht teveel drinkt.

Als je dus precies wilt weten hoeveel je paard drinkt, kan je dat het beste meten met een ton water in zijn stal. Kies dan wel een ton met een grote inhoud, want een paard drinkt gemiddeld per dag tussen de 30 en 35 liter water.

Sluit de drinkbak van je paard tijdelijk af en zet de ton met water in zijn stal. Als deze eenmaal gevuld is, kan je met een stift even een streepje zetten waar het waterniveau loopt.

Op die manier kan je meten hoeveel water je paard in 24 uur drinkt. Dan kan je ook zien of het echt teveel is.

Hoeveel water paarden drinken is ook afhankelijk van een aantal andere factoren.

Het voer wat ze krijgen, hoeveel ze zweten en en hoeveel vocht ze verliezen. Ook de temperatuur en de hoeveelheid arbeid spelen een belangrijke rol.

Maar als je zeker weet dat jouw paard teveel drinkt, laat dan een dierenarts naar je paard kijken.

Je kan dan het beste een bloedonderzoek laten doen. Met een bloedonderzoek kan je dierenarts namelijk kijken naar de nierwaarden, leverwaarden en het algemene ontstekingsbeeld.

Het kan best zijn dat je paard een probleem met zijn nieren of lever heeft, wat het vele plassen en drinken veroorzaakt.

paard veel drinken veel plassen medisch tips advies

Een andere oorzaak van teveel plassen of teveel drinken is PPID, oftewel Cushing syndroom. Met een bloedonderzoek kan je dierenarts de ACTH-waardes meten, om te kijken of het om PPID gaat.

Dit geldt meestal voor paarden die 15 jaar of ouder zijn, maar er zijn ook gevallen van paarden met een jongere leeftijd. Dus sluit het niet meteen uit.

Naast een bloedonderzoek kan het ook helpen om een urine-onderzoek te laten uitvoeren.

Daarmee kan je dierenarts zien of je paard zijn urine voldoende kan concentreren.

Een heel zeldzame aandoening is namelijk dat paarden hun urine niet genoeg kunnen concentreren, waardoor ze bijna meteen het water uitplassen en ze dus continue moeten drinken.

Het komt niet heel vaak voor dat paarden deze aandoening hebben. Toevallig had ik dit jaar zelf zo’n patiënt, maar de kans dat je paard dat heeft is erg klein.

Helaas is de oorzaak die met stip op nummer één staat, dat paarden uit verveling of stress teveel drinken.

Heb je de andere oorzaken kunnen uitsluiten, dan blijft deze oorzaak nog over. Je zal dan moeten kijken naar manieren waarop je die verveling tegen kunt gaan, zodat je paard uiteindelijk ook minder zal drinken.

3 antwoorden
 1. Brigitte
  Brigitte zegt:

  Mijn paard is onlangs geopereerd (castratie en ocd sprong) en heb het idee dat hij veel drinkt. Kan dit te maken hebben met de operatie die hij heeft gehad?

  Beantwoorden
  • Conny
   Conny zegt:

   Hi Maria,

   Wanneer paarden te veel eiwitten binnenkrijgen kan dit een negatief effect hebben op de darmflora en ontlasting. De nieren zullen dan meer belast worden waardoor het paard meer kan gaan drinken en plassen.

   Groetjes,
   Bonny

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.