Het is zomer en dat kunnen we merken ook, want jemig, wat is het warm! En terwijl wij genieten van het warme weer, is het voor onze paarden een stuk minder prettig.
Je paard kan namelijk best wel goed tegen kou, maar met warmte is het een ander verhaal.
Juist vanwege de oppervlakte-inhoud ratio zijn wij mensen veel beter bestendig tegen warme weersomstandigheden dan paarden.
Je paard heeft bij warmer dus veel meer moeite om zijn warmte kwijt te raken dan wij. Het is dus goed om hier extra rekening mee te houden.
En daarom is het elke keer weer een afweging… Wel of niet trainen met warm weer? In deze blog een aantal tips om het voor je paard zo prettig mogelijk te maken.
Probeer in ieder geval de heetste uren van de dag te vermijden.
Het is best mogelijk om te trainen met warm weer.. maar pas je trainingsschema aan!
Als je wilt gaan rijden, kies dan voor een moment op de dag dat het minder heet is, zoals ‘s avonds of heel vroeg in de ochtend. Dan ervaart je paard namelijk veel minder last.
Ook tijdens de training is het goed om extra rekening met je paard te houden. Neem voldoende rustmomenten zodat je paard genoeg tijd heeft om weer op adem te komen.
Realiseer je dat je paard moet wennen aan de hogere temperaturen.
Misschien merk je zelf ook wel dat je moet wennen aan het warme weer. Dat geldt ook voor je paard.
Paarden uit de meer zuidelijke landen zijn meer gewend aan hoge temperaturen en kunnen er ook beter mee omgaan. Als je dus met warm weer gaat rijden, zal je paard daar ook echt even aan moeten wennen.
Houd daar dus ook in je trainingsschema rekening mee.
Heb jij getraind met warm weer? Dan zal de temperatuur van je paard flink gestegen zijn.
Je hoeft dus niet te schrikken als je de temperatuur opmeet van je paard na het rijden. Na een dressuurtraining ligt de temperatuur dan meestal wel tussen de 39 en 40 graden!
Een paard zal zijn warmte afgeven door een verhoogde ademhalingsfrequentie, zweten, de bloedvaten van de benen gaan open staan en daarnaast ook nog via ontlasting en urine.
Wat doe ik om mijn paard af te koelen na een training?
De meest effectieve manier van afkoelen is met ijskoud water.
Het is belangrijk om dit lang genoeg vol te houden, omdat het koude water heel snel opwarmt. Een handige vuistregel is om je paard te blijven koelen totdat het water wat van hem afkomt, ook koud aanvoelt.
Pas op met het gebruik van zweetdekens, omdat dit de mogelijkheid van warmte-afgifte erg beperkt!
Omdat luchtbeweging helpt in het verdampen en afkoelen, kun je gebruik maken van ventilatoren als je die ter beschikking hebt. Ook is het stappen aan de hand een hele goede manier om je paard af te laten koelen.
Het meest effectief koelen van de benen doe je door een combinatie te maken van ijs en water.
In plaats van water met ijs kun je ook een icepack gebruiken. Let hierbij wel goed op dat de icepack goed en gelijkmatig aansluit.
Hoe zit het met het koelen van de benen?
Koelen met water kan ook, maar dit is het meest effectief bij een watertemperatuur van 0-10 graden.
Ons drinkwater is tussen de 10-15 graden, wat het daarmee minder geschikt maakt om effectief mee te koelen.
Natuurlijk probeer je het altijd te voorkomen, maar in een uiterst geval kan het zo zijn dat je paard oververhit is geraakt…
Hoe weet ik of mijn paard oververhit is?
Als de hartslag en de ademfrequentie 30 minuten na de training nog steeds verhoogd is, en de temperatuur van je paard ook niet daalt binnen een half uur, dan is je paard wellicht oververhit.
Mocht dat zo zijn, dan is het goed om met de dierenarts contact op te nemen zodat hij jou dan kan adviseren.
Het is ook belangrijk om je paard voldoende elektrolyten te geven tijdens warm weer. Anders kan het namelijk zo zijn dat je paard door het veelvuldige zweten een tekort krijgt.
Sterker nog, zouttekorten komen al heel snel voor bij paarden, waardoor je eigenlijk het hele jaar door elektrolyten zou kunnen bijvoeren.
Hoe herken ik een verstoorde elektrolytenbalans?
Als je paard slomer overkomt en donkere urine heeft, dan kunnen dat tekenen zijn dat je paard een tekort heeft aan zouten en essentiële mineralen.
Voorkom dus prestatieverlies door het tijdig bijvoeren van voldoende elektrolyten.
TIP! Wil je elektrolyten voor je paard kopen? Dan kun je het best kiezen voor elektrolyten in poedervorm. Die bevatten vaak meer zouten en essentiële mineralen dan de vloeibare elektrolyten.
Let ook goed op het gehalte aan natriumchloride en of deze voldoende is. Soms worden er valse beloften gedaan op producten. Check dus goed wat er in zit!
Ga niet op pad met de trailer
Wist jij dat het in een stilstaande trailer vaak wel 10 graden warmer wordt dan buiten?
Neem met het warme weer dus geen risico om stil te komen te staan in een file. Vanaf 25 graden kan een stilstaande of langzaam rijdende trailer dus al problemen opleveren.
Boven de 35 graden is het overigens wettelijk verboden om paarden te vervoeren ongeacht of er kans op file is.
En tot slot nog even de belangrijke punten bij warm weer.
- Pas je rijschema aan
- Neem voldoende rustmomenten tijdens de training
- Goed koelen na het rijden
- Extra alert zijn op oververhitting
- Geef je paard elektrolyten, zo voorkom je een tekort.
- Ga niet op pad met de trailer.
Wees dus tijdens de hittegolf extra alert, en houd rekening met de conditie van je paard.
Wil jij je paard extra verwennen na de training?
Maak dan een koud kruidenslobbertje, zoals NutriMash van Vitalbix, en voeg daar jouw elektrolytenpoeder aan toe. Dit is een super gezonde beloning voor je paard.
Veel succes met je training!
Hoe ga jij om met de warmte en het trainen van je paard? Vind je het overdreven om je training aan te passen? Of vind je juist dat veel ruiters er te makkelijk mee omgaan? Laat het in een reactie hieronder weten.
Ik las laatst ook dat juist het koelen met ijskoud water voor een averechts effect zorgt, t.w. de bloedvaten verwijden zich om warmte goed kunnen afvoeren en door ijskoud water zorg je er juist voor dat ze krimpen waardoor de warmte niet meer goed weg kan? Wat is jullie mening daarover?