Wanneer je begint met het rijden aan de contactteugel, kan dat in eerste instantie heel onwennig aanvoelen. Zeker wanneer je paard nog wantrouwig is richting jouw hand en nog zijn hoofd omhoog wil brengen.
Veel ruiters zullen het gevoel hebben dat ze een stap terug doen als ze rijden aan de contactteugel en het gevoel krijgen dat ze geen vooruitgang boeken. Zeker als het wat langer duurt voordat er resultaat komt.
Ga niet twijfelen als je denkt dat het te langzaam gaat
Dat kan een reden zijn waarom ruiters afhaken en toch weer proberen om de hoofd-hals houding te beïnvloeden of bijvoorbeeld hulpteugels gaan gebruiken. Probeer echter geduld te hebben en zie het rijden aan de contactteugel niet alsof je een stap terugdoet.
Sterker nog, Rien ziet dat voor zichzelf ook niet als een stap terug.
Rien: “Ook wij rijden onze paarden op die manier en ja, dat betekent ook dat dat er in het begin niet uitziet zoals je het later wilt zien in een proef.”
“Ik heb verschillende paarden gehad waarbij ik dat soms wel enkele weken moest doen om dus het probleem van een paard met een ‘moeilijke mond,’ zoals ruiters dat vaak noemen, op te lossen.” “Gewoon omdat het paard de hand van de ruiter eigenlijk niet goed vertrouwt omdat we al een houding hebben willen maken bij het paard, terwijl het paard in zijn contact met de mond en de hand van de ruiter nog niet zo ver getraind was dat hij dat als een prettig iets ervaarde.”
“In zo’n situatie kan de ruiter de activiteit nog niet begrenzen in zijn hand, of de impuls die in het paard was nog niet begrenzen, en geen oefeningen rijden waarbij het evenwicht wordt beïnvloed. Dat komt pas in een later stadium aan de orde. Maar dat kan sneller zijn dan je denkt, mits je op een correcte manier met een contactteugel rijdt.”
Contactteugel: een paard wat de hand aanneemt, zonder geforceerd te worden
Rien: “De contactteugel, zoals ik het genoemd heb, is een op zichzelf staand begrip geworden. Maar eigenlijk is het gewoon een paard wat de hand aanneemt, waarbij de ruiter niet een model aan de voorkant forceert.”
“Dat is ook de reden waarom ik het zo genoemd heb; ik wil ruiters duidelijk maken dat je een paard ‘aan de teugel’ kunt rijden zonder dat je van voren terugwerkt. Want een paard dat de hand aanneemt en een goede aanleuning heeft, krijg je door het paard van achteren naar voren te rijden, en niet andersom.”
De contactteugel is een doorlopend proces
Wanneer je paard jouw hand vertrouwt en voorwaarts en ontspannen is, kun je oefeningen gaan rijden om het evenwicht te beïnvloeden. Wellicht klinkt het alsof je dan het hoofdstuk contactteugel hebt afgesloten. Alsof het rijden met een contactteugel een fase is waar je doorheen moet met een jong paard of een paard dat aanleuningsproblemen heeft. Maar eigenlijk rijd je altijd met een contactteugel.
Echter, bij een verder getraind paard dat jouw hand vertrouwt en aanneemt, waarbij het gewicht meer naar de achterhand is verplaatst, ziet het rijden met een contactteugel er anders uit. Het paard zal dan in een andere houding lopen met een meer stabiele aanleuning. Het beeld is dus anders, maar het principe van het rijden met een contactteugel blijft hetzelfde.
Een verschil is echter wel dat je dan ook de activiteit in je hand meer kunt gaan opvangen. Let wel, dit is iets anders dan terugwerken met je hand, maar daarover vind je alles in de online training.
Juist als je paard tegen de hand komt gaat deze methode helpen
Wanneer je paard zijn hoofd omhoog wil brengen, moet je in plaats van dat proberen te blokkeren, je hand naar voren doen en het paard uitnodigen om zijn hals naar voren te verleggen en jouw hand te volgen.
Als je paard erg argwanend is en weinig vertrouwen in de hand heeft en dus vaak tegen de hand komt, raak dan niet in paniek. Probeer juist achter de hand aan te rijden en je hand in de richting van de mond te laten neigen. Eventueel kun je de binnenteugel ietwat van de hals nemen, waarbij je niet met je hand terugwerkt, maar de hand een fractie naar voren brengt. Je houdt contact met de mond, zonder dat je druk zet, en nodigt je paard uit om de hals een klein beetje naar binnen te buigen.
Als je paard dat doet, ontspan je je hand en breng je je hand weer terug naar de oorspronkelijke positie. Het is het meest effectief om dit op een grote volte te doen. Maar doe dit alleen als je paard veelvuldig tegen de hand komt. Je kunt dit herhalen tot jouw paard jouw hand constanter naar voren en naar beneden mee wilt nemen. Dus met andere woorden, dat hij jouw hand aan wilt nemen.
Heeft jouw paard voldoende vertrouwen in de hand?
Of moet je eerst een periode met contactteugel rijden zonder dat je het evenwicht probeert te beïnvloeden of de opgewekte activiteit kunt begrenzen?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!