Instructeurs, doen jullie ook mee?

Als ik tegen mensen buiten de paardenwereld vertel dat ik online trainingen verkoop en we hebben het over wie de trainingen volgen, zijn ze altijd een beetje verbaasd als ze mijn antwoord horen.

Je zou namelijk verwachten dat de mensen die het meest gemotiveerd zijn om te investeren in zichzelf professionals zouden zijn.

De instructeurs dus.

Nou, niets is minder waar kan ik je vertellen.

Nu weet ik natuurlijk niet precies wie van de leden instructeur is en wie niet, maar ik weet vrijwel zeker dat de instructeurs ondervertegenwoordigd zijn.

Het lijken namelijk vooral de ambitieuze hobbyruiters te zijn, die één of twee paarden hebben en fanatiek wedstrijden rijden, die zich aanmelden.

En soms vraag ik mij af waarom dat zo is.

Waarom zijn de online trainingen populairder bij hobbyruiters dan bij instructeurs?

Ik vind het vreemd kan ik je zeggen.

Ik bedoel, als instructeur is het essentieel dat je je blijft ontwikkelen en zo veel mogelijk kennis probeert op te snuiven.

Het is immers je vak.

Je kunt van iedereen leren en hoe meer je daar voor open staat, hoe meer je jezelf kunt ontwikkelen.

Daar zal vast geen enkele instructeur het niet mee eens zijn.

instructeur les geven zelfontwikkeling

Toch heb ik het idee dat er in de paardensport, en misschien wel met name in de dressuursport, geen cultuur is waarin het gebruikelijk is dat instructeurs met elkaar in discussie gaan en kennis delen.

Dat betekent natuurlijk niet dat het helemaal niet gebeurt, maar niet op hele grote schaal.

Hoe anders is dat in mijn eigen vakgebied.

Ik ben zelf hobbyruiter, maar mijn vak is eigenlijk ondernemen. Of, als ik iets preciezer ben, online marketing.

En in die wereld gaat het er heel anders aan toe.

Ondernemers leren van elkaar, delen tips en gaan met elkaar in discussie.

Ze vormen zogenaamde Masterminds waarbij ze eens in de zoveel tijd bij elkaar komen om te sparren en om elkaar te inspireren.

Seminars worden in grote getale gevolgd.

Niet omdat het verplicht is en ze licentiepunten nodig hebben, maar omdat ze graag willen leren. De hoge prijzen nemen ze dan maar voor lief.

Ook nog zoiets. Ondernemers lezen veel boeken en vertellen elkaar ook graag over welke boeken aanraders zijn. Idem dito voor online en offline trainingen.

Waarom zie ik dit niet op dezelfde schaal bij instructeurs?

Aan de ene kant snap ik het ook wel.

Wil je als trainer succesvol zijn en voldoende lesklanten hebben, dan moet je gezien worden als een expert.

Als je vervolgens ten rade gaat bij iemand anders, kun je misschien bang zijn dat dat afdoet aan jouw status als expert.

Je kunt misschien het gevoel hebben dat je jezelf niet kwetsbaar mag opstellen en niet mag aangeven dat je sommige dingen niet weet of moeite hebt om een bepaald probleem op te lossen.

Dat die kwetsbaarheid afbreuk zou doen aan je geloofwaardigheid als instructeur.

Zelfontwikkeling is een essentieel onderdeel waar je tijd voor vrij moet maken mits je een goede instructeur wilt zijn

Toch denk ik dat je daar niet bang voor hoeft te zijn.

Ik geloof erin dat je als instructeur het meest succesvol kunt zijn als je heel goed bent in je vak (inclusief het vak ondernemen maar dat terzijde).

En dat word je alleen als je continue open staat om te leren en telkens bezig bent om jezelf te verbeteren. Ongeacht of je nu Z rijdt of al meerdere paarden in de Grand Prix hebt uitgebracht.

Een ander argument dat sommige instructeurs misschien kunnen aanhalen is dat ze er onvoldoende tijd voor hebben.

Ze zijn dag in, dag uit bezig met het trainen van paarden en lesgeven. Moeten ze dan ook nog allemaal trainingen volgen en evenementen bezoeken?

Ik begrijp dat …maar eigenlijk ook weer niet.

Ten eerste hoeft het open staan om te leren helemaal geen extra tijd te kosten.

Het zit hem al in het stellen van de juiste vragen als je met iemand in gesprek bent.

In plaats van dat je het hebt over hoe fijn een bepaald paard van je wel niet gaat, kun je ook vertellen over waar je op dit moment tegenaan loopt en vragen of de ander dit ook herkent en hoe hij of zij dit misschien opgelost heeft.

Open staan om te leren kan op heel veel manieren die niet direct tijd kosten.

Maar in feite mag tijd helemaal geen argument zijn.

Als je geen tijd hebt om je verder te ontwikkelen in je vakgebied, klopt er iets niet aan je bedrijfsvoering.

Zelfontwikkeling is een essentieel onderdeel waar je tijd voor vrij moet maken mits je een goede instructeur wilt zijn.

En dat betekent dat je soms creatief moet zijn.

Ik ben er van overtuigd dat ik zelf net zo druk ben met mijn werk als de meeste instructeurs, maar ik maak tijd vrij om seminars te volgen.

Ik luister bijna dagelijks naar podcasts en audioboeken. En nee, dat doe ik niet door mijn werk aan de kant te schuiven, maar ik luister als ik niet kan werken.

Bijvoorbeeld als ik in de auto zit, maar ook als ik bijvoorbeeld onder de douche sta. Oke dat laatste is misschien een beetje vreemd, maar het werkt wel. (Overigens is dat alleen aan te raden als je telefoon waterdicht is.)

Tijd mag dus in mijn optiek geen argument zijn, maar ik begrijp het wel dat het er daardoor soms bij in kan schieten.

Misschien lees je dit nu en denk je “nou… mooie sales pitch om een online training bij je te volgen, maar daar trap ik niet in.”

Ja en nee.

Ik vind dat elke dressuurinstructeur de online training van Rien van der Schaft en die van Morgan Lashley gevolgd zou moeten hebben. Daar geloof ik nu eenmaal in en daar sta ik 100% achter.

Maar dat is niet de reden dat ik dit artikel schrijf.

Dit artikel is niet bedoeld als marketingtool om meer geld te verdienen.

Er zijn twee redenen waarom ik dit schrijf.

Ten eerste omdat ik graag zou zien dat instructeurs over het algemeen meer open staan om te leren en kritischer naar zichzelf worden.

Hoeveel tijd besteed je in de week aan zelfontwikkeling? Welke boeken lees je? Welke trainingen volg je?

Ten tweede, er zijn een aantal thema’s in de paardensport waar wat mij betreft meer aandacht aan besteed zou moeten worden en waar meer kennis over gedeeld moet worden.

Die thema’s heb ik samen met o.a. Rien van der Schaft, Tristan Tucker en Morgan Lashley verpakt in een online training die iedereen gratis kan volgen.

Ondanks dat iedereen die kan volgen, ligt er wat mij betreft ook een hele belangrijke rol voor instructeurs in dit verhaal. Zij moeten ook die kennis delen.

En daarom, mocht je instructeur zijn, dan daag ik je uit om ook mee te doen aan de gratis online training #DressageProMovement. (update: aanmeldingen zijn inmiddels gesloten)

13 antwoorden
 1. Michiel Sanders
  Michiel Sanders zegt:

  Mooi article, helemaal mee eens! Zelfde geld voor als je op wedstrijd bent en je meesten stal genoten, heb mijn altijd verwondert over het vreemde sociale gedrag in de Dressuur sport, gelukkig spot het me niet en heb ik het getroffen met mijn trainer en wat close vrienden, nogmaals mooi weer gegeven.

  Beantwoorden
 2. Karin Huizer
  Karin Huizer zegt:

  Top: Kan wat mij betreft niet vaak genoeg gezegd worden!
  Mooi om te lezen dat de instructeurs die nu al een-leven-lang-leren hier reageren. Ik schaar mij zelf hier ook onder.
  Ik heb daarnaast al vaker geschreven over de kwaliteit van de Nederlandse paardeninstructeur. Als instructeur heb je drie beroepen: die van een paardentrainer, ondernemer en misschien wel de belangrijkste…..die van lesgever!
  Van alleen een beetje fijn kunnen paardrijden maakt van jou nog geen goede instructeur.
  Netwerken (HorseConnect.nl), jaarlijkse bijscholing, out-of-your-own-comfort trainingen volgen. Van iedereen kan je wat leren. Soms ook hoe je het in iedergeval NIET wilt doen.
  Dat geldt overigens niet voor jou Conny….Ik heb me al ingeschreven!

  Beantwoorden
 3. Paola Blokzijl
  Paola Blokzijl zegt:

  Goed stuk. Ik kom, als instructeur/jury, liever naar de dressage pro dagen om ’t live mee te maken. Ik kan ze gerust bestellen online maar dan neem ik de tijd niet om ze te kijken. Dan maak ik er liever een leuke dag van ?

  Beantwoorden
 4. Liesbeth Jorna
  Liesbeth Jorna zegt:

  Hier nog een uitzondering. Zowel op gebied van ondernemen als training rn instructie lid van een mastermind en van een paardenprofessionals netwerk – HorseConnect.nl – waar samenwerking en uitwisseling van kennis juist het doel is. Heerlijk zo’n groep
  learnoholics ?

  Beantwoorden
  • Conny @ DressagePro
   Conny @ DressagePro zegt:

   Wat superleuk Liesbeth! Het lijkt me leuk om iets te delen over het netwerk tijdens de 8 weken om zo ook andere instructeurs te inspireren.

   Beantwoorden
 5. Chantal
  Chantal zegt:

  Ik ben dan ook een uitzondering. Ik volg met grote regelmaat clinics, wokshops en theoriavonden. Ook ga ik graag kijken als andere mensen les hebben. Ik vind het heel belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen en meerdere inzichten te hebben. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden zeg ik altijd

  Beantwoorden
 6. Judith
  Judith zegt:

  Wat een super goed stuk.
  Ik ben ook instructeur en daarnaast ook nog pensionhouder. Ik ben zo super blij met de online trainingen omdat ik die kan volgen wanneer ik er tijd voor heb en toch een manier heb om beter te worden in mijn vak.
  Bij mij is wel echt het probleem dat ik anders te weinig tijd vrij kan maken (moet nog steeds kijken hoe ik dat kan doen) voor bijscholing en kennis vergaring. De tips over die podcast en audioboeken ga ik eens bekijken want dat zou voor mij misschien wel iets zijn waar ik nooit aangedacht heb ?

  Beantwoorden
 7. Wendy
  Wendy zegt:

  Dan ben ik een uitzondering, al enige jaren instructie en ik wil blijven bij leren en ook vooral scherp blijven, ik ben van mening dat je anders vast roest en in je eigen kleine wereld gaat leven en lesgeven
  Wij van team Mendale’s gaan regelmatig naar diverse workshop , clinic , theorie avonden , noem het allemaal maar op een van ons probeert erbij te zijn en dan gaan we als team de lesstof bespreken.
  Wij Willen fris en fruitig blijven, afwisseling in de lessen zo houden we het leuk voor paard en ruiter

  Beantwoorden
  • Laura Ginsel
   Laura Ginsel zegt:

   Wendy ik sluit me bij je aan, ik geef al zo’n 40 jaar les, ben nog steeds aan het bijleren, jureer ZZlicht, rij zelf momenteel weer Z1 en pik graag dingen op… Van iedereen kan je wt leren…. Ga van hetzelfde uit als Reiner Klimke: een mensen leeftijd is te kort om goed te leren paardrijden…. Dus kom maar op met alle info!

   Beantwoorden
 8. Marjolyn Thomas
  Marjolyn Thomas zegt:

  Hoi Connie

  Goed geschreven, ben het helemaal met je eens. Dit is niet alleen in de paarden wereld dit is ook een algemeen probleem in de ondernemers wereld. Ik woon in Australie en mijn man en ik hebben ons eigen bouw bedrijf. Ik heb 5 jaar lang voor de Kamer van Koophandel gewerkt en in die tijd kwam ik heel veel mensen tegen die hulp nodig hadden met hun bedrijf. Wanneer je dan met ze aan de slag ging dan kwam het altijd op hetzelfde neer: mensen werken teveel IN hun bedrijf en niet genoeg AAN hun bedrijf. De meeste vonden dat moeilijk aan te nemen; ‘Ik heb geen tijd’, ‘Ik werk al 20 uur per dag’, ‘Ik hoef niet aan mezelf te werken; er is niets mis met mij, het is mijn bedrijf waar ik hulp bij nodig heb, ‘Ik wil niet met andere praten, wat als ze mijn idee stelen..’ enz.

  Ik denk dat het voornamelijk een persoonlijke instelling is (hoewel ik er van overtuigd ben dat iemand daar wel aan kan werken als hij/zij dat zou willen!); een soort van ‘glass half full or glass half empty’ persoonlijkheid.

  Ik heb jaren geleden besloten te vertrouwen in mijn ‘gut instinct’ en open te staan voor alles wat op mijn pad komt en het werkt! Ik voel me meer zelfverzekerd en in balans (if that makes sense).

  Ik vind jou online training fantastisch en zie uit naar de 8 weken themas. Bring it on!!

  Cheers
  Marjolijn

  Beantwoorden
  • Conny @ DressagePro
   Conny @ DressagePro zegt:

   Nee, nog niet. Privacy binnenkort wel in verband met de vernieuwde wetgeving. Mocht je ergens vragen over hebben, laat het gerust weten.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.