Cirkel van energie: hoe, wat en waarom?

Verbinding van achteren uit naar de hand toe. Dat willen we allemaal, maar hoe krijg je het voor elkaar?

Wat als je paard zich wilt opkrullen of telkens het tempo overneemt of gespannen wordt als je naar de hand toe probeert te rijden?

Rien legt het uit aan de hand van de Cirkel van Energie.

Wat wordt er bedoeld met de Cirkel van Energie?

De cirkel van energie houdt in dat je je paard:

 • van achteren naar voren rijdt,
 • naar de hand toe rijdt,
 • en dat je de (opgewekte) energie in je paard houdt.

En niet, wat je vaak ziet, dat er wel genoeg activiteit wordt opgewekt, maar dat de energie er aan de voorkant weer uitvloeit. Doordat het paard losgelaten wordt.

Of dat er juist te veel wordt teruggewerkt. Dan is het zo dat de energie die je er aan de achterkant inrijdt, verdampt aan de voorkant. De uitdaging is om hier een balans in zien te vinden.

Rien vertelt er meer over in deze video:

Losse teugels zorgen nooit voor verbinding

We weten denk ik allemaal dat we ons paard niet aan de voorkant moeten blokkeren en dat we hem niet in een bepaald frame moeten rijden. Je paard moet van achter naar voren aan de hand komen.

Maar wist je dat te losse teugels ervoor zorgen dat je paard niet aan het bit kan komen?

Tijdens de Live Q&A’s met Rien van der Schaft zien we vaak het volgende probleem bij leden van de Ruiterclub. Zij zijn namelijk zo bewust bezig om hun paard aan de voorkant niet in elkaar te willen rijden, dat ze eigenlijk hun teugels weggeven. Het worden een soort waslijntjes.

En door zo’n losse verbinding kan het paard nooit echt in aanleuning naar de hand toe, aan het bit komen.

Zorg dat het water in de emmer komt

Rien maakt altijd het vergelijk met een waterstraal.

Stel je hebt een kraan met een waterslang eraan en een emmer. Het doel is om het water in de emmer te ontvangen. Als je de emmer te ver weg zet (vergelijk het met de teugels die te lang zijn), dan kan je heel lang spuiten (opwekken van activiteit), maar dan komt er geen water in de emmer.

Een goede contactteugel krijg je door de impuls die je in je paard rijdt, terug te voelen in je hand.

Dus als je vriendelijk wilt zijn en je laat je paard te veel uit elkaar vallen. Dan ben je wel vriendelijker dan iemand die zijn paard in elkaar trekt, maar je geeft je paard dan geen goede ondersteuning tijdens het rijden. Je paard moet zichzelf dan eigenlijk zien te redden.

De #5 Valkuilen bij het gesloten circuit

De meestvoorkomende valkuilen die we tegenkomen bij de Cirkel van Energie zijn de volgende:

 1. In een te hoog tempo rijden terwijl je de hand te veel weggeeft
 2. Een terugwerkende hand
 3. Teugels te lang of te los
 4. Een ‘zware verbinding’ corrigeren met je hand
 5. De teugel te zwaar aannemen of de teugel als steunpunt gebruiken
 6. Te snel lange teugel geven

#1 In een te hoog tempo rijden terwijl je de hand te veel weggeeft

Als je denkt: ‘ik moet naar voren rijden om de aanleuning te krijgen’ en je geeft je hand te veel weg, dan ga je alleen maar harder, harder en harder. Het resultaat hiervan is dat je paard uit elkaar valt. Er komt meer onbalans in je paard en er komt meer gewicht op de voorbenen.

Dit komt dus eigenlijk doordat de ruiter het paard de kans niet geeft om de opgewekte energie, door het lichaam heen te laten stromen en in de hand te ontvangen. Als ruiter móét je dus de aanleuning in je hand voelen.

#2 Een terugwerkende hand

Wanneer je je aanleuning rijdt zoals het moet (van achteren naar voren, naar de hand toe), maar je gaat op dat moment de hals in een terugwerkende richting modelleren, dan blokkeer je het paard in zijn beweging.

Afhankelijk van het temperament en de bouw van je paard, zal hij hierdoor lui, gespannen of bijvoorbeeld nonchalant worden.

Verzamelen realiseer je niet door het paard terug te werken met de hand, maar door het achterbeen meer onder het lichaam te laten treden.

Die energie probeer je op te vangen, zodat het paard meer in een opwaartse richting gaat bewegen.

 

#3 Teugels te lang of te los

Zoals net al gezegd, het gevaar bij het paard niet tegen willen houden met de hand, is dat een ruiter zijn hand zoveel weggeeft dat hij de energie van het paard niet tot aanleuning laat komen.

Het paard kan dan het contact met de hand van de ruiter niet aannemen, omdat de teugels te lang zijn (denk aan de waterstraal). Met te lange teugels ben je als ruiter nooit in staat om een goede aanleuning te verkrijgen, als gevolg van het naar de hand toe rijden. Je krijgt dus nooit een gesloten circuit.

#4 Een ‘zware verbinding’ corrigeren met je hand

Als het paard in zijn natuurlijk evenwicht loopt (meer gewicht op de voorhand), dan kan het wel degelijk zo zijn dat het paard een aanleuning aanneemt die wij te zwaar vinden.

Dan is het heel verleidelijk om dit met de hand op te lossen.

Alleen levert dit niet het gewenste resultaat op. Je paard zal dan namelijk alleen maar zwaarder in de hand worden. Het verlichten van de aanleuning doe je door middel van het rijden van wendingen, overgangen en bijvoorbeeld tempowisselingen.

Niet omdat je dat met je hand regelt, maar omdat je dat in het evenwicht van het paard regelt.

Het evenwicht tussen de belasting van de achterbenen en de voorbenen zal ervoor zorgen dat het paard lichter in de aanleuning wordt.

#5 De teugel te zwaar aannemen of de teugel als steunpunt gebruiken

Als je als ruiter de teugels als een soort handvat gaat gebruiken, dan is het logisch dat je paard gaat terughangen aan de teugel. En als je als ruiter te veel aan de teugel hangt, dan rem je de energie af in je paard.

Het gevolg hiervan is dat het paard gaat leunen op de teugel en meer op de voorhand gaat lopen. Doordat hij blokkeert in de hals, stagneert de rug en kan het achterbeen niet van achteren naar voren doorslingeren.

Het is niet zo dat als een paard in zijn natuurlijk evenwicht loopt, dat hij daardoor heel zwaar in de hand moet zijn.

In welk evenwicht je paard dan ook loopt, je moet als ruiter het contact nooit te zwaar laten worden. Laat een verbinding ontstaan tussen de hand van de ruiter en de mond van het paard, zodat het paard de aanleuning kan stabiliseren en kan gaan vertrouwen.

#6 Te snel lange teugel geven

Tijdens je training wil je je paard tussendoor wat rust geven, maar het is heel belangrijk om je bewust te zijn van het moment waarop je dat doet.

Veel rustmomenten kunnen juist verwarrend zijn voor een paard. En je bent vriendelijk als je duidelijk bent.

Als jij je paard tussendoor steeds lange teugel geeft, dan kom je eigenlijk nooit tot het punt dat je paard daadwerkelijk in die activiteit naar voren, naar de hand toe, het bit aan gaat nemen.

Probeer af en toe dus eens wat langer door te rijden. Het dan niet zo dat je je paard nooit rust mag geven, maar probeer eerst tot een punt te komen in je training waar je de verbinding stabiel voor elkaar hebt.

Heb ik verbinding van achteren naar voren?

Als je paard op de juiste manier zijn lichaam gebruikt en goed voorwaarts is. Hoe weet ik dan of ik een goede aanleuning heb?

Dit kun je controleren door je hand te ontspannen. Je paard zal bij een juiste aanleuning je hand naar voren en naar beneden meenemen.

Ontsnapt je paard (gooit hij bijvoorbeeld zijn hoofd in de lucht) als je je hand ontspant, dan is het frame absoluut op een verkeerde manier gemaakt.

Het is dus heel belangrijk dat als je je hand meegeeft, dat je paard je hand als het ware volgt (voorwaarts-neerwaarts).

2 antwoorden
 1. de bruyn ludwig
  de bruyn ludwig zegt:

  Heb ook een gevoelig paard aangekocht.Het moeilijkst om aan te leren was de ontspanning.
  Leren wachten, laten wachten van stap naar draf ,niet laten overhaast lopen , het tempo regelen in draf,
  steeds vertragen met de zweep vertragen voor de neus , leren wachten in stilstand was al een probleem.Ze steigerde steeds op weg naar de rijbaan Eigenlijk vertelde ze mij dat ze overvraagd
  geweest is.Hieruit wetende was het probleem snel opgelost

  Beantwoorden
  • Conny
   Conny zegt:

   Hi Ludwig, wat goed dat je geluisterd hebt naar de tekenen die je paard gaf. Fijn dat je het probleem daarmee kon oplossen 🙂

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *