houding dressuur zit bekken

5 bekkenposities waardoor je je paard belemmert om goed te bewegen

Er is een periode geweest dat je de ene blog/video/training/workshop/cursus na de andere voorbij zag komen over het rechtrichten van je paard.

Natuurlijk. Rechtrichten is een belangrijk thema in je training, samen met de andere basisvoorwaarden. Maar hoe is het eigenlijk met de rechtheid van jou als ruiter gesteld?

Een belangrijke voorwaarde om je paard goed te kunnen trainen is dat je…

onafhankelijk op je paard zit

en je je paard niet in zijn beweging belemmert.

Als dat namelijk niet het geval is, kan bepaalde scheefheid ontstaan door jouw inwerking. En wat voor zin heeft het dan om te werken aan het rechtrichten van je paard als jij zelf die scheefheid veroorzaakt?

Houding- en zit specialiste Roos Dyson en paardenbewegingstherapeut Maartje Auceps schreven twee interessante artikelen over de verschillende bekkenposities en de effecten hiervan. De rode draad van het artikel is: “Hoe je zit, is hoe je inwerkt.”

Ik vat de vijf bekkenposities hieronder kort samen.

Wil je de uitgebreide versie lezen, dan raad ik je aan om deze hier te bekijken.

Hoe zinvol is om te werken aan het rechtrichten van je paard als jij zelf die scheefheid veroorzaakt?

1. Rotatie van het bekken

Veel mensen hebben een voorkeurshouding voor het naar één kant draaien van het bekken. De ene heup/zitbeenknobbel is dan verder naar voren dan de andere. Hierdoor geef je aan dat je paard een wending moet lopen.

Roos Dyson: “Problemen ontstaan vooral in wendingen en tijdens zijgangen. Op de ene hand zal je paard makkelijker buiging aannemen, maar loopt hij eerder over de buitenschouder weg.”

“Op de andere hand zal het paard moeilijk inbuigen, omdat de ruiter dit met zijn geroteerde bekken blokkeert. Het paard valt op de binnenschouder en blijft de neiging houden om de andere kant op te buigen (contra-stelling). De ruiter ervaart hierbij vaak het gevoel dat het paard het bit aan een kant vastpakt.”

2. Zijdelingse kanteling van het bekken

Hierbij heeft de ruiter ongelijke druk op de zitbeenknobbels. Deze ongelijke gewichtsverdeling is oncomfortabel en verwarrend voor het paard.

Maartje Auceps zegt hierover: “Door deze manier van zitten duw je aan één kant met je gewicht in de paardenrug. Dit zorgt voor een pijnlijk gevoel bij het paard. Door verkramping neemt de doorbloeding af en vermindert de bewegingsvrijheid van de rug.”

3. Parallelle verplaatsing naar rechts of links: ‘naast het midden zitten’

Sommige ruiters zitten met hun zwaartepunt niet precies boven het zwaartepunt van het paard, maar zitten links of rechts van het middenpunt.

Door ongelijke druk van de zitbeenknobbels duw je aan één kant met je gewicht in de paardenrug. Door verkramping neemt de doorbloeding af en vermindert de bewegingsvrijheid van de rug

Dit kan komen omdat ze zelf een verkeerd gevoel hebben voor wat recht is, of (meestal) omdat het paard een voorkeurskant heeft qua buiging.

Een paard heeft van nature een holle en een bolle kant, net zoals wij links- of rechtshandig zijn. Een paard dat rechtsgebogen is zet de ruiter vrijwel altijd meer naar links op zijn rug en visa versa.

Door deze manier van zitten ontstaan vaak problemen zoals uitzwaaien of juist naar binnen vallen, moeilijk willen buigen of niet in de goede galop aanspringen.

houding dressuur zit bekken

4. Bekken naar voren gekanteld: holle rug

Bij een holle rug zijn de rugspieren kort en strak.

Dit belemmert het opvangen van de beweging en het gebruik van de diepe spieren die zorgen voor een goede ‘core stability’.

Roos Dyson: “Een ruiter die met een holle rug zit, zit op de voorkant van zijn zitbeenknobbels. Als je op een bal zit en je kantelt je bekken naar voren, dan rolt de bal naar achteren. Deze inwerking vanuit je bekken is dus remmend!”

“Bovendien duwt je zit de rug van het paard naar beneden (holle rug), terwijl we juist het tegenovergestelde willen bereiken.”

5. Bekken naar achteren gekanteld: bolle rug

Bij een bolle rug zijn de oppervlakkige buikspieren kort en de rugspieren lang.

Het opvangen van de beweging is vaak nog wel enigszins mogelijk, maar de diepe spieren die zorgen voor het volgen van de voorwaartse beweging zijn uitgeschakeld. Ook hierdoor ontstaat een negatieve kettingreactie bij het paard, waarbij goed ruggebruik belemmerd wordt.

Roos Dyson: “Een ruiter die met een bolle rug zit, zit op de achterkant van zijn zitbeenknobbels. Als je op een bal zit en je kantelt je bekken naar achteren dan rolt de bal naar voren. Je geeft dus een voortdurende ‘duw’ naar voren aan je paard. Meestal wordt het paard hierdoor zwaar in je hand.”

“Toch kan het zijn dat je je paard afremt door deze manier van zitten: je zit namelijk achter het zwaartepunt van het paard. Je paard moet je voortdurend ‘meezeulen’.”

Maartje Auceps vult aan: “Een paard dat zijn rug hol maakt, zal zijn rugspieren verkorten en permanent aanspannen. Door dit verkeerde spiergebruik ontstaat in de eerste instantie verzuring en pijn, en uiteindelijk leidt dit tot blokkades.”

3 antwoorden
 1. Polane
  Polane zegt:

  Door ervoor te zorgen dat het zadel echt past, (dwz voor paard èn amazone/ruiter), komt ook het bekken In de juiste houding, zodat er ergonomisch bewogen kan worden, op de as, perfect in balans, zonder dat er compensaties nodig zijn, die vaak tot overbelasting en blessures leiden bij het paard, maar ook bij de amazone/ruiter. Meten is weten, zowel statisch als dynamisch moet de combinatie paard/ruiter/zadel een perfect kloppende zijn voor optimale prestaties, zonder compensaties. Dat is waar de zadel en paarden ergonoom naar kijkt, voor meer info kun je kijken op onze site: http://www.zadelmakerijpolane.nl
  #saddlefit4life

  Beantwoorden
  • Ninca
   Ninca zegt:

   Beste Polane, een zadel dat de ruiter in precies de juiste houding zet (‘dwingt’) maakt juist dat de ruiter dus geen eigen balans, flexibiliteit en kracht meer heeft om onafhankelijk en zonder het paard te storen op het paard kan zitten. Elke ruiter zou in principe ook zonder zadel de juiste houding aan moeten kunnen nemen. Ja, eens dat een zadel altijd voor paard en ruiter passend moet zijn omdat het anders belemmerend werkt voor die balans, flexibiliteit en kracht, maar niet als basis voor! Deze zelfde discussie heb ik ook met de Arbo-mensen op mijn werk, die mij het liefst in een volledig ondersteunende (armen, benen, rug, etc.) stoel willen hebben en mijn Swopper (een volledig alle kanten op bewegende kruk) ‘slecht’ vonden.

   Beantwoorden
 2. Laura
  Laura zegt:

  Door op een flexchair te gaan oefenen onder begeleiding van een paardensport fysiotherapeut leer je je eigen belemmeringen te kennen en kan je er wat aan gaan doen!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *