Er is een periode geweest dat je de ene blog/video/training/workshop/cursus na de andere voorbij zag komen over het rechtrichten van je paard. Natuurlijk. Rechtrichten is een belangrijk thema in je training, samen met de andere basisvoorwaarden. Maar hoe is het eigenlijk met de rechtheid van jou als ruiter gesteld?

Oké, je hebt een ambitieus doel gesteld. Misschien wil je wel de klasse Z behalen of die slipjas. Of misschien heb je als doel om met ontspanning op wedstrijd te kunnen verschijnen en niet, zoals nu het geval is, dat je telkens moet afgroeten doordat je paard in paniek raakt en in de staak gaat. Wat je doel ook is, je hebt twee aspecten nodig.

Soms heb je gewoon van die momenten dat je in de training of op wedstrijd flinke miscommunicatie hebt met je paard. Jij vraagt A (of althans… dat is de bedoeling) en je paard doet B. ‘Vroeger’ was je misschien boos geworden en had je je paard bestraft, maar inmiddels weten we allemaal dat dat niet de meest zinvolle reactie is. Zeker als je je bedenkt dat je paard echt wel zijn best doet om jouw hulpen te begrijpen.